IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ ще подкрепи актуализация на бюджета

Трябва да се прави разлика между преизчисляване на пенсиите, повишаване на пенсиите и индексиране на пенсиите, предупреждават синдикатите

11:44 | 26.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимк<em>а: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

КНСБ ще подкрепи предложената актуализация на бюджета. Това обяви пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.

Според него по-голямата част от разчетите е много правилно разписана. В момента Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно заради предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета, включваща и увеличение на пенсиите

Костов обаче подчерта, че трябва да се прави разлика между преизчисляване на пенсиите, повишаване на пенсиите и индексиране на пенсиите. Партиите предлагат да се преизчислят пенсиите към задна дата, а служебният кабинет и КНСБ предлагат ръст и актуализация.

„Целта на всички ни е една и съща, просто имаме конфликт от гледна точка на метода. Техният метод ще остави около 1 милион пенсионери без никакъв ръст“, посочват от КНСБ.

Пред Националното радио той обясни, че намаленият дефицит, предложен от служебния финансов министър, е добра стъпка, а увеличените приходи ще отидат към приоритетни сфери – социални разходи за ръст на пенсиите, здравеопазване и подкрепа за бизнеса.

„Дали са необходими и дали са належащи тези разходи, които се предлагат в момента – категорично да. България е с един от най-ниските дефицити в целия Европейски съюз. България изхарчи два пъти по-малко средства за подкрепа на бизнеса, домакинствата и хората в условията на пандемия от другите страни. Не само сме с най-ниския дефицит, но сме и с най-ниския дълг. Спрямо всички останали страни сме в най-добрата ситуация“, коментира Любослав Костов.

По думите му към момента е налице необходимият фискален буфер и то без дори да има нужда да се пипат данъците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защо изобщо ги питат тия?.... с кво са полезни кнсб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
"България изхарчи два пъти по-малко средства за подкрепа на бизнеса, домакинствата и хората в условията на пандемия от другите страни. Не само сме с най-ниския дефицит, но сме и с най-ниския дълг. Спрямо всички останали страни сме в най-добрата ситуация - т.е. отнесоха го бизнеса и хората, администрацията се ояде както винаги. В много добра ситуация, няма що... стабилно на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още