IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция повишава минималната заплата въпреки нежеланието на работодателите

В периода 2011 - 2021 г. заради кризата минималната заплата в Гърция беше намалена

17:28 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Минималната работна заплата в Гърция ще бъде увеличена с 2%, обяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, цитиран от "Катимерини". В началото на правителствено заседание днес (26 юли) той коментира, че представителите на работодателските организации са изразили нежелание с тази стъпка.

Бизнесът в южната ни съседка настоява минималното заплащане да бъде замразено, мотивирайки се с пандемията от коронавируса и свиването на икономиката с 8% през 2020 година. Но динамиката и перспективите пред страната са добри, отбелязва още Мицотакис.

В момента минималната работна заплата в частния сектор в Гърция е 650 евро на месец, или общо 758 евро, ако бъдат включени бонусите за Коледа и Великден. Гърция е на 13-то място в ЕС по покупателна способност на населението, отбелязва още изданието.

С 2% увеличение минималната заплата ще достигне 663 евро, или 773,50 евро заедно с бонусите. Увеличението ще влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Минималната работна заплата в ЕС варира между 332 евро на месец в България и 2202 евро в Люксембург, показват данните на Евростат.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Гърция е единствената държава в общността, в която минималната заплата реално намалява в периода 2011 - 2021 година. Причината е тежката финансова криза, в която изпадна страната и орязването на разходите, което трябваше да направи Атина под натиска на кредиторите си.

В ЕС само Дания, Кипър, Италия, Швеция, Австрия и Финландия нямат минимална работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още