IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще прави чипове за Qualcomm и Amazon

Целта на компанията е да настигне конкурентите си до 2025 г.

11:32 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel обяви, че заводите ѝ ще започнат да произвеждат чипове за Qualcomm и разкри плановете си за експанзия на бизнеса за производство на чипове за други компании, така че да настигне конкуренти като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics до 2025 г., предава Ройтерс. 

Amazon.com ще бъде сред клиентите на този бизнес, заяви Intel, която години наред държеше водещите технологии в производството на по-малки и по-бързи компютърни чипове.

Но компанията отстъпи лидерската си позиция на TSMC и Samsung, чиито производствени услуги помогнаха на конкурентите Advanced Micro Devices и Nvidia да произвеждат полупроводници с по-добро представяне от тези на Intel. AMD и Nvidia проектират чипове, които се произвеждат от конкурентни компании.

Сега Intel твърди, че очаква да си върне лидерската позиция до 2025 г. и описа пет вида технологии за чипове, които ще пусне в рамките на следващите четири години.

Най-напредналите използват първия нов дизайн за транзистори на Intel от десетилетие, малките превключватели, които превеждат в дигитални нули и единици. От 2025 г. компанията също така ще използва ново поколение машини от холандската ASML, които ползват т.нар. екстремна ултравиолетова литография, която проектира дизайна на чиповете върху силиций.

„Разкриваме много подробности, за които Wall Street да ни държи отговорни“, коментира главният изпълнителен директор Пат Гелсингер в интервю, визирайки инвеститорите.

Освен това Intel разкри, че променя схемата си за именуване на технологията за производство за чипове, като ще ползва имена като „Intel 7”, както правят TSMC и Samsung с конкурентните технологии.

В света на чиповете, където по-малките устойства са по-добри, Intel по-рано използваше имена, подсказващи за размера на полупроводниците в „нанометри“. Но с течение на времето имената, използвани от производителите на чипове, станаха произволни термини за отбелязвне, коментира Дан Хътчисън, главен изпълнителен директор на независимата компания за прогнози за пазара на чипове VLSIresearch. По думите му това е създало впечатление, че Intel е по-малко конкурентна.

Основните клиенти на Intel ще бъдат Qualcomm и Amazon. Qualcomm, която доминира на пазара на чипове за смартфони, ще ползва това, което Intel нарича процес 20А за производство на полупроводници. Той ще залага на новата транзисторна технология, за да намали количеството енергия, която чипът потребява.

Amazon, която все повече се насочва към производството на собствени чипове за центрове за данни за своята Amazon Web Services, все още не ползва технология за полупроводници на Intel, но ще заложи на пакетираща технология – процес по сглобяване на чипове, който ги подрежда в т.нар. 3D формации. Intel превъзхожда останалите в тази технология, твърдят анализатори.

Най-големият въпрос, с който се сблъсква Intel, е дали може да изпълни технологичните си обещания след години забавяния при предишния главен изпълнителен директор Брайън Крзанич. През последните седмици Intel обяви, че отлага временно нов чип за центрове за данни, наречен Sapphire Rapids.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още