IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският ваксинационен паспорт на свободата

Засега Европа като цяло (с малки изключения) и България предпочитат моркова пред тоягата, но това може да се промени скоро

15:18 | 27.07.21 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. <em>Снимка: EPA/IAN LANGSDON</em></p>

На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. Снимка: EPA/IAN LANGSDON

Всички хора са равни пред закона, но не и пред контрола за достъп – в страната, в киното, в мола или фитнеса. Във все повече европейски държави се тестват процедури, които дават възможност на хората с двойна ваксина срещу коронавируса да си възвърнат достъпа до свободите от предишния им живот - и да блокират онези, които не са ваксинирани.

Франция с гордост обявява дял на ваксинираните от 60 процента, след като президентът Еманюел Макрон обяви „санитарен пропуск“ за ваксинираните хора. Той беше приет в парламента в понеделник. Така от август французите ще имат нужда от подобен пропуск, за да посетят ресторанти, барове, търговски центрове, музеи, кина и големи събития. Неваксинираните хора вече няма да получават безплатни PCR тестове, а в системата на здравеопазването се залага задължителна ваксинация. След обявяването на тези мерки регистрациите за ваксинации във Франция скочиха рязко.

В Ирландия работата на закрито в ресторантите отново ще е разрешена за хора, които могат да докажат статута си на ваксинирани. Италия, от друга страна, излезе със „зелен паспорт“, който ще бъде задължителен от 6 август за социалното сближаване. От 13 август Белгия ще разрешава да се посещават събития на открито само със сертификат за ваксина. 

А дори в по-либералната Германия се появиха подобни намеци - шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Хелге Браун изрази в интервю за Bild am Sonntag притесненията си за ръста на делта варианта на коронавируса.  

Браун изчислява, че при около 100 хил. новозаразени на ден ще има хаос в икономиката, тъй като много хора ще бъдат под карантина. Затова и призивите са за увеличаване на нивото на ваксинации, а за неваксинираните може да има и рестрикции.

Досега повечето европейски правителства, както и българското, се опитват да работят повече с "моркова, отколкото с тоягата". Въпросът за „спринцовката“ трябва да бъде възможно най-опростен за населението. На все повече места можете да се ваксинирате, без да се налага да се уговаряте предварително – не само в България. В Берлин например има възможност за ваксинационен драйв-ин в магазин на Ikea.

Компаниите също се опитват да привлекат своите служители към ваксинацията. Edeka Nord например предлага на своите служители ваучер от 50 евро, ако са ваксинирани. 

"Засега няма план у нас за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои групи от хора. Министърът (Стойчо Кацаров, бел. ред.) е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно". Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър, пред bTV. 

Кожухарова отговори така на въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, както се случва в други европейски страни. Епидемиологът сподели тревогата си от нищожния процент на ваксинираните в системата на образованието и на здравеопазването. 

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се, много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя. 

Поне в две насоки скептиците към ваксината са прави. Първо, неравномерното отношение към ваксинираните и неваксинираните хора всъщност се равнява на задължителна ваксинация. Във всеки случай се оставя все по-малко пространство за неваксинираните - защото без ваксинация те ще бъдат изключени от много удобства.

Второ, това определено е проблематично, защото хората трябва да решават самостоятелно за интервенции в тялото си като ваксинациите. Рисковете от ваксинацията са малки и в пъти по-ниски от рисковете от заразяване с Covid-19, но не са нулеви. В това отношение трябва да можем да приемем, че някои хора ще се решат срещу ваксинацията. 

И все пак – дали е законно ваксинираните да получават все повече и повече права, докато неваксинираните да продължават да се подчиняват на досадни мерки – в крайна сметка това е единственият начин да се сложи край на пандемията. Макар лятото в България да е почти спокойно в момента, коронавирусът все още не е победен. Следващата вълна вече се задава, с всеки ден броят на заразените се увеличава. И тъй като ваксинираните хора рядко предават вируса, тази вълна в по-голямата си част се движи от неваксинираните. А само с помощта на висок дял на ваксинираните може да се предотврати нова разрушителна вълна. 

Как и кога голямото рекламиране на спринцовката с моркова ще отстъпи на по-грубия тон, както се случи във Франция, вероятно ще стане ясно най-късно през есента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
According to leaked NHS data more than half of those hospitalized with Covid-19 in the UK only tested positive after admission to the hospital.Over half of those hospitalized with Covid-19 in the UK only tested positive after admission suggesting that vast numbers are being classed as hospitalised by Covid when they were admitted with other ailments, with the virus picked up by routine testing, according to The Telegraph, citing leaked government figures.What this may mean is that statistics published daily may far overstate Covid hospitalizations and consequently, pressures on the National Health Service (NHS).---https://greatgameindia.com/covid-19-positive-after-hospitalized/---https://***.telegraph.co.uk/news/2021/07/26/exclusive-half-covid-hospitalisations-tested-positive-admission/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Отвратен съм от журналисти като Бойчо Попов и подобни защитаващи ваксините и сегашната ситуация. Продажни, дребни душици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Това не е демокрация, а фашизъм и тоталитаризъм.Границите са преминати. Няма вирус има война между народа и политическата долнопробна каста служеща на интересите на малцина болни мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ми потапяй се тогаз ... никой не те пита с какво си се изръгала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ми точно ... сравни починалите през последната седмица с починалите в сходна седмица на предишната вълна в същата държава ... да виждаш една разлика от поне 10 пъти по-малко ... ?! освен това , аз съм готов да се обзаложим , че там вълните ще са в пъти по-леки отколкото у нас и в болниците ще има по-малко хора ... живи и здрави ще видим ... мен ми е по-широко около врата , аз решение за всичките ми близки хора взех още миналата година и при първа възможност ваксинирах всички важни за мен ... без изключения ... на другите успех с вируса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , в Израел вече говорят за задължителни маски и трета игла ... таралежи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Имаме региони отново в жълтата зона. Например в Бургас се увеличават значително...'бойчо , покрай чувството за мярка , сте изгубили и чувството за срам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Зелков, вижhttps://***.worldometers.info/coronavirus/Нещо да кажеш за починалите в УК, Испания, Италия, Германия?..Нали и там е избоцкано почти всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Войната е мир. Тиранията е свобода. И тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
по скоро ме питах как ваксината влияе на честотата на мутации... защото примерно за грип и за всичко друго се имунизираш в аванс.. а не докато има епидемия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още