IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският ваксинационен паспорт на свободата

Засега Европа като цяло (с малки изключения) и България предпочитат моркова пред тоягата, но това може да се промени скоро

15:18 | 27.07.21 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. <em>Снимка: EPA/IAN LANGSDON</em></p>

На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. Снимка: EPA/IAN LANGSDON

Всички хора са равни пред закона, но не и пред контрола за достъп – в страната, в киното, в мола или фитнеса. Във все повече европейски държави се тестват процедури, които дават възможност на хората с двойна ваксина срещу коронавируса да си възвърнат достъпа до свободите от предишния им живот - и да блокират онези, които не са ваксинирани.

Франция с гордост обявява дял на ваксинираните от 60 процента, след като президентът Еманюел Макрон обяви „санитарен пропуск“ за ваксинираните хора. Той беше приет в парламента в понеделник. Така от август французите ще имат нужда от подобен пропуск, за да посетят ресторанти, барове, търговски центрове, музеи, кина и големи събития. Неваксинираните хора вече няма да получават безплатни PCR тестове, а в системата на здравеопазването се залага задължителна ваксинация. След обявяването на тези мерки регистрациите за ваксинации във Франция скочиха рязко.

В Ирландия работата на закрито в ресторантите отново ще е разрешена за хора, които могат да докажат статута си на ваксинирани. Италия, от друга страна, излезе със „зелен паспорт“, който ще бъде задължителен от 6 август за социалното сближаване. От 13 август Белгия ще разрешава да се посещават събития на открито само със сертификат за ваксина. 

А дори в по-либералната Германия се появиха подобни намеци - шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Хелге Браун изрази в интервю за Bild am Sonntag притесненията си за ръста на делта варианта на коронавируса.  

Браун изчислява, че при около 100 хил. новозаразени на ден ще има хаос в икономиката, тъй като много хора ще бъдат под карантина. Затова и призивите са за увеличаване на нивото на ваксинации, а за неваксинираните може да има и рестрикции.

Досега повечето европейски правителства, както и българското, се опитват да работят повече с "моркова, отколкото с тоягата". Въпросът за „спринцовката“ трябва да бъде възможно най-опростен за населението. На все повече места можете да се ваксинирате, без да се налага да се уговаряте предварително – не само в България. В Берлин например има възможност за ваксинационен драйв-ин в магазин на Ikea.

Компаниите също се опитват да привлекат своите служители към ваксинацията. Edeka Nord например предлага на своите служители ваучер от 50 евро, ако са ваксинирани. 

"Засега няма план у нас за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои групи от хора. Министърът (Стойчо Кацаров, бел. ред.) е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно". Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър, пред bTV. 

Кожухарова отговори така на въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, както се случва в други европейски страни. Епидемиологът сподели тревогата си от нищожния процент на ваксинираните в системата на образованието и на здравеопазването. 

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се, много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя. 

Поне в две насоки скептиците към ваксината са прави. Първо, неравномерното отношение към ваксинираните и неваксинираните хора всъщност се равнява на задължителна ваксинация. Във всеки случай се оставя все по-малко пространство за неваксинираните - защото без ваксинация те ще бъдат изключени от много удобства.

Второ, това определено е проблематично, защото хората трябва да решават самостоятелно за интервенции в тялото си като ваксинациите. Рисковете от ваксинацията са малки и в пъти по-ниски от рисковете от заразяване с Covid-19, но не са нулеви. В това отношение трябва да можем да приемем, че някои хора ще се решат срещу ваксинацията. 

И все пак – дали е законно ваксинираните да получават все повече и повече права, докато неваксинираните да продължават да се подчиняват на досадни мерки – в крайна сметка това е единственият начин да се сложи край на пандемията. Макар лятото в България да е почти спокойно в момента, коронавирусът все още не е победен. Следващата вълна вече се задава, с всеки ден броят на заразените се увеличава. И тъй като ваксинираните хора рядко предават вируса, тази вълна в по-голямата си част се движи от неваксинираните. А само с помощта на висок дял на ваксинираните може да се предотврати нова разрушителна вълна. 

Как и кога голямото рекламиране на спринцовката с моркова ще отстъпи на по-грубия тон, както се случи във Франция, вероятно ще стане ясно най-късно през есента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
чиската=числата ... клавиатурни бъркотевини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
стигнаха до там , че 67млн-а франция има по 25 смъртни случая на 25х заразени дневно , а в БГ при 200 заразени имаме по 5 смъртни случая ... :))) ... само гледай , нищо друго ... израелците имат по 10-12х на ден заразени и по 1-2 смъртни случая ... фащаш ли разликата или да изчакаме още 2 седмици за да е по-прегледно в чиската и графиките ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Много хора в Европа не се ваксинират точно защото правителствата ги притискат, не че ги е страх или им пука. Дадоха се едни милиарди за ваксини и сега стоката стои по складовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ей.. зорлем направихте хората антиваксъри.. сега ще спрът да слагат от доказаните ваксини на децата си заради тъъъпотията ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Iblis
преди 2 години
Бойчо, защо не потърсиш информация, различна от тази която всички медии бълват? Прояви малко смелост, покажи че има журналисти които търсят истината, а не пишат каквото им се каже или преведе. Кой ти каза, че ваксинираните не предават вируса? Нали си наясно, че докато не пласират всичките ваксини вълните няма да спрат да ни заливат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 19
Boicho Popov
преди 2 години
Имаме региони отново в жълтата зона. Например в Бургас се увеличават значително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Бойчо, и тия като се изпоинжектираха докъде стигнаха.Отговор - до червената зона, никой не ги ще.Докато БГ е в зеленатааааааа.Аз на очите ли си да вярвам или на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още