IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещенията на чужденци в България са нараснали двойно през юни

През първия летен месец те са над 740 хиляди, отчита НСИ

13:09 | 27.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Първият летен месец връща към по-сериозни ръстове както пътуванията на българи в чужбина, така и посещенията на чужденци в България. Юни носи първите положителни данни за посещенията на чужденци у нас от началото на пандемията насам. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Позитивните данни са очаквани на фона на стартиралия летен туристически сезон и регулираните правила за посещения на чужди държави – с ваксинационни сертификати и тестове за коронавирус.

Сигнали, че доверието към пътуванията бавно се завръща въпреки ограниченията заради пандемията, се появиха още в пролетните месеци. През юни националната статистика регистрира удвояване на броя на посещенията на чужденци у нас спрямо май.

Посещенията на чужденци в България са 742 хил., като транзитните преминавания са 53% от всички посещения на чужденци в страната. За сравнение, през пролетния месец май броят им не отговори на очакванията на туристическия бранш, като те бяха 365 хил. Сравнението с данните две години по-рано, преди пандемията, сочи, че те са били близо 950 хиляди.

Въпреки това тенденцията на нарастване при посещенията на чужденци е отчетлива и е добра основа за успешен летен туристически сезон у нас с оглед на предстоящите най-активни туристически месеци юли и август.

Посещения на чужденци в България по месеци

От общия брой чужденци, посетили България през юни, делът на гражданите от Европейския съюз е 49%, или 365 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 46%, Германия – 12,9%, Полша - 10%, и Гърция – 6,7%, показва националната статистика.

Посещенията на граждани от европейски страни извън ЕС са 306 хил., или около 41% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция – почти 124 хил., или 40% от посещенията от тази група.

С цел почивка и екскурзия са около една трета от посещенията, със служебна цел - 12%, а с други цели – 57 на сто.

Пътувания на български граждани в чужбина по месеци

През юни, в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на български граждани в чужбина, са малко над 458 хиляди, сочат още данните на НСИ. Това е ръст за четвърти пореден месец, след като през март за първи път от година пътуванията на българи зад граница отбелязаха ръст. 

През април пътуванията на българи зад граница нараснаха до 271 хил., а през май вече бяха 332 хил., което остана доста далече от предпандемичните нива. За сравнение, пътуванията на български граждани в чужбина през май 2019 г. надвишаваха 760 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Belcho
преди 2 години
Основно румънците на Северното Черноморие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
И тъй както са удвоени, гледам са 1/3 от нормалната бройка.Леле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още