IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария повиши лихвата за втори път по-силно от очакванията

Централната банка обяви кампания на ежемесечни повишения, за да забави растежа на потребителските цени обратно до целта от 3%

17:03 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Унгария предприе второ увеличение на лихвените проценти, и то по-голямо от очакваното от повечето икономисти, за да се справи с най-високата инфлация в Европейския съюз, съобщи Bloomberg.

Централната банка обяви кампания на ежемесечни повишения, за да забави растежа на потребителските цени обратно до целта от 3% и във вторник повиши основния лихвен процент с 30 базисни пункта до 1,20%.

унгария унгария

Повечето анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха ръст от само 15 базисни пункта. Но част от малцинството правилно прогнозира решението на банката след ускоряването на инфлацията миналия месец до 5,3%.

Форинтът поскъпна като реакция на решението, като прибави цели 0,6% спрямо еврото.

Унгария и близката Чехия промениха паричната политика през юни, тъй като подемът на глобалния пазар на суровини и облекчаването на мерките доведоха до рязко повишаване на цените.

„Ръстът на цените ще се забави не само в рамките на толерантния диапазон, но и до целта на централната банка през следващата година в резултат на активната парична политика“, заяви заместник-управителят на централната банка на страната Барнабас Вираг за уебсайта Portfolio.hu миналата седмица. „Ще продължим цикъла, докато постигнем това“, каза той.

Унгария и Чехия се отклоняват от аргумента на най-големите централни банки в света, че настоящата ускоряваща се инфлация е временен феномен, задвижван от базовите ефекти и затрудненията във веригата на доставки.

В случая с Унгария обаче националната валута също е фактор. Форинтът достигна рекордно ниско ниво през март и остава най-слабо представящата се валута в региона спрямо еврото от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още