IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облакът отново подкрепи силно бизнеса на Microsoft

Редица анализатори обаче се опасяват, че този бизнес забавя темпа на растеж

09:49 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продължаващият бум в облачния бизнес отново гарантира на софтуерния гигант Microsoft силен бизнес растеж през последното тримесечие. През трите месеца до края на юни приходите се повишиха с 21% на годишна база до 46,2 млрд. долара (39,1 млрд. евро), както обяви групата във вторник след затварянето на американския пазар. Нетната печалба дори се е увеличила с 47 процента до 16,5 милиарда долара. Това очевидно надмина очакванията на анализаторите от Wall Street.

Microsoft отново можеше да разчита на своите доходоносни облачни услуги. Платформата Azure, която предлага на множество други компании и приложения ИТ услуги и място за съхранение в мрежата, увеличи продажбите с изненадващо силните 51 процента. Подразделението за персонални компютри, което включва не само софтуера Windows, но и хардуерни продукти като игровата конзола Xbox и таблетите Surface, отчете ръст с 9 процента до 14,1 милиарда долара. Въпреки че данните бяха по-добри от очакваното, акцията първоначално реагира със значителни ценови понижения след деня на сесията. 

Пазарната стойност на Microsoft сега надхвърля 2 трилиона долара, а високо летящите цени на акциите накараха инвеститорите да очакват резултатите да надминат прогнозите с голяма разлика. След години на инвестиции, за да направят Azure силен номер 2 в облачните услуги след Amazon.com Inc., инвеститорите вече не поставят под въпрос корпоративната трансформация на главния изпълнителен директор Сатя Надела, но някои от тях се изнервят при появата на каквито и да признаци, че инерцията отслабва.

Прогнозите за продажбите и маржа на Microsoft по време на конферентния разговор успокои инвеститорите за перспективите и акциите добавиха 1,2% в следборсовата сесия, след като първоначално имаше понижение с 2,5% след отчета.

„Хората не са доволни, ако Azure се забавя - те се притесняват, че добрите дни са свършили“, каза Марк Мьордлер, анализатор в Sanford C. Bernstein. „Хората изглежда се притесняват, че Azure никога няма да бъде толкова голям, колкото Amazon“. Мьордлер вече беше писал, че смята, че опасенията както за растежа на Azure, така и за маржовете са преувеличени. 

Увеличението на продажбите на Azure от 51% през периода разочарова някои инвеститори, тъй като беше частично подхранвано от валутни колебания - ръстът спада до 45% без този валутен ефект, което представлява забавяне спрямо предходния период. Приходите от Azure са нараснали с 50% спрямо година по-рано за двете предходни тримесечия, без да се вземат предвид валутните колебания. При постоянна валута Azure отчете ръст на продажбите от 46% през тримесечието на март.

При разговора на компанията с анализаторите главният финансов директор Ейми Худ каза, че темповете на растеж на Azure трябва да „останат относително стабилни“. Нейните фискални прогнози за първото тримесечие за двете най-големи звена на компанията- Intelligent Cloud и Productivity - надминаха прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Преди публикуването на финансовите резултати акциите на Microsoft се обезцениха до 286,54 долара за брой по време на редовната търговия в Ню Йорк във вторник. Акциите поскъпнаха с 15% през фискалното четвърто тримесечие, отразявайки вълнението на инвеститорите за перспективите за растеж на Azure, Office, изкуствения интелект и игрите, в сравнение с 8,2% ръст за индекса S&P 500. Последният период бележи второто поредно тримесечие, в което първичните бележки на анализатори подчертават по-доброто от очакваното представяне на Microsoft по отношение на продажбите и печалбата, докато акционерите не са били толкова задоволени от конкретните подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още