IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев очаква от партиите ясно коалиционно споразумение

Коалицията дава възможност за ясни правила и носене на отговорност от политическите субекти, заяви служебният премиер

11:05 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Стефан Янев Снимка: БГНЕС</em></p>

Стефан Янев Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че очаква от партиите да си взаимодействат на базата на коалиционно споразумение.

Очаквам партиите да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности, каза служебният премиер в началото на заседанието на правителството.

По думите му от политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например обединение, който не предполага ясни правила на взаимодействия. 

Янев посочи, че макар и натоварена и с негативи в последните години, именно коалицията дава възможност за ясни правила за вземане на решения и носене на отговорност от политическите субекти.

Политическите сили, представени в парламента, до голяма степен припознаха призивите за диалог, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет, на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани", посочи той положителните страни.

По думите му бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - в образованието, борбата с корупцията, развитие на икономиката, за борба с демографската криза, от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие, от което ще проличи готовността на политическите сили да работят в обществен интерес. Ще проличи и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение, коментира Янев, преди да призове за коалиционно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още