IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Хонконг наваксват след двудневните загуби

Останалите основни индекси в региона записаха предимно понижения

11:42 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха предимно понижения по време на търговията в сряда, като акциите в Хонконг се опитаха да наваксат след двудневните загуби, съобщи CNBC.

По време на търговията в сряда следобед индексът Hang Seng се повиши с 1,42% след спада с над 8% през първите два дни от седмицата, предизвикан от регулаторния натиск върху технологичния и образователния сектор.

Анализатори от Bespoke Investment Group посочиха, че само веднъж в историята, през 2011 г., Hang Seng е падал с повече от 7,5% за два дни. „Не е имало нито един двудневен спад от финансовата криза, който да е надвишил мащаба на срива през последните два дни“, коментират те.

Китайските технологични акции в Хонконг, сред най-тежко засегнатите през последните разпродажби, се търгуваха разнопосочно в сряда.

Акциите на интернет гиганта Tencent поевтиняха с 1,48%, докато тези на Alibaba поскъпнаха с 2%, а на Meituan прибавиха 6,29%. Индексът Hang Seng Tech напредна с 2,48%.

Акциите на производителя на електрически превозни средства Xpeng понижиха цената си с 10,19%, отразявайки загубата с подобен мащаб, която понесоха акциите на компанията, листнати в САЩ.

Акциите в сектора на частното образование, който също беше засегнат от регулаторния контрол, се възстановиха след големите загуби по-рано през седмицата: New Oriental Education & Technology Group прибави 9,17%, докато книжата на Koolearn Technology поскъпнаха с 9,95%.

Акциите от континентален Китай също бяха смесени - Shanghai composite се понижи с 0,38%, докато Shenzhen component записа леко повишение.

Южнокорейският Kospi се повиши с 0,13%. Австралийският ASX 200 изтри 0,7% през деня до 7397,30 пункта. Индексът на потребителските цени в Австралия е нараснал с 0,8% през тримесечието през юни 2021 г., сочат данните, публикувани в сряда от Бюрото за статистика на страната.

В Япония Nikkei 225 спадна с 1,39%, затваряйки на ниво от 27 581,66 пункта, докато индексът Topix се понижи с 0,95%, като завърши деня на търговия на 1 919,65 пункта.

Ситуацията с Covid в региона може също да е натежала върху настроенията на инвеститорите, като ограниченията за движение в Сидни бяха удължени за четири седмици в сряда. В същото време Южна Корея отчете най-голямото си дневно увеличение на заразените от Covid, според данни на Ройтерс.

В корпоративен план акциите на Mitsubishi Motors в Япония поскъпнаха с 8,42% в сряда, след като автомобилният производител подобри прогнозата си за оперативна печалба с 33,3% за финансовата година, приключваща на 31 март 2022 година.

Акциите на доставчици на Apple в Азиатско-Тихоокеанския регион също бяха наблюдавани от инвеститорите, след като технологичният гигант предупреди, че ограниченията в предлагането на чипове могат да повлияят на iPhone и iPad това тримесечие.

Акциите на Murata Manufacturing в Япония понижиха цената си с 1,38%, докато южнокорейският LG Display записа ръст от с 2,44%.

В Тайван акциите на Hon Hai Precision Industry изтриха 1,79%, докато акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company спаднаха с 1,03%.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 92,472 пункта след неотдавнашен спад от над 92,7 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 109,86 йени за долар, укрепвайки от нивата над 110,4 йени, наблюдавани спрямо долара в началото на тази седмица.

Австралийският долар се разменяше за 0,736 долара, над нивата под 0,732 долара от миналата седмица.

Цените на петрола се повишиха в следобедните часове за търговия в Азия, сортът Брент поскъпна с 0,66% до 74,97 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол повишиха цената си с 0,81% до 72,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още