IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan прогнозира възстановяване на рентабилността до края на фискалната година

Концернът очаква годишна оперативна печалба от 1,4 млрд. долара

18:06 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. очаква да се завърне към рентабилност до края на настоящата фискална година, което отразява увереността на третия по големина автомобилен производител в Япония, че може да се възстанови от щетите, нанесени от глобалния недостиг на чипове, съобщава Bloomberg. 

Концернът сега очаква годишна оперативна печалба от 150 млрд. йени (1,4 млрд. долара) спрямо предишната му прогноза за рентабилността. Средната оценка на анализаторите е за печалба от 94 млрд. йени за фискалната година, приключваща в края на март 2022 г.

За първото фискално тримесечие компанията отчете оперативна печалба от 76 млрд. йени.

Nissan прие стратегия за стимулиране на производството на електромобили, обявявайки инвестиция от 1,4 млрд. долара за изграждане на завод във Великобритания. Проектът във Великобритания „е началото на нашата стратегия за електрификация“, посочва главният изпълнителен директор на производителя Макото Учида пред Bloomberg. Концернът ще се стреми да разшири своя бизнес с електромобили и на други основни пазари, добавя той, отказвайки да предостави конкретни данни за местоположението и времето на тези инвестиции.

Въпреки оптимизма около стратегията на компанията глобалният недостиг на чипове продължава да помрачава перспективите. През май Nissan предупреди, че очаква нетна загуба в размер на 60 млрд. йени (551 млн. долара) за настоящата фискална година, приключваща през март 2022 г.

Това би означавало трета поредна година на загуба за концерна, макар прогнозната стойност да е значително по-ниска от загубите, отчетени през предходните две фискални години, в които Nissan загърби стратегията за агресивна експанзия, поддържана от бившия председател Карлос Гон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още