IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смиреното поведение на Tesla в Китай дава надежда на Илон Мъск за успех там

Докато компанията продължава да повишава цените на своите електромобили в САЩ, тя се въздържа от подобни действа в Китай, за да се конкурира с местните концерни

22:06 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица американският производител на електромобили Tesla показа, че развива различни стратегии на двата най-големи автомобилни пазара в света – повиши цените на своите продукти в САЩ, като в същото време запази цените в Китай, надявайки се увеличи продажбите там, пише Ройтерс.

Компанията, ръководена от милиардера Илон Мъск, повиши цените на базовите версии на своите Model 3 и Model Y поне дузина пъти в САЩ от началото на годината. В същото време Tesla представи значително по-достъпна версия на Model Y в Китай на фона на поредицата от медийни атаки и оплаквания от клиенти. 

Tesla отчете рекордни доставки през второто тримесечие, а увеличението на цените в Северна Америка повиши тримесечната ѝ печалба до рекордно високо ниво.

Но в Китай, най-големият пазар на електрически превозни средства в света, Tesla се сблъсква с ожесточена конкуренция в лицето на местни производителите, както и с проблеми, които включват сервизна акция, протести от страна на купувачи и регулаторен натиск.

Анализаторът от Bernstein Тони Саконаги смята, че въвеждането на по-евтиния Model Y в Китай "може да затрудни устойчивото подобряване на маржа" за Tesla и повдига въпроси за "здравето на китайското търсене".

Проучване на Bernstein установява, че собствениците на Tesla в Китай не са толкова ентусиазирани по отношение на електромобилите в сравнение със собствениците в САЩ и Европа.

Tesla повиши цените за Model Y Long Range поне шест пъти в САЩ през тази година, като цената на версията скочи с 5 500 долара до 53 990 долара. В Китай концернът, чиято пазарна капитализация надхвърля 600 млрд. долара, повиши цените на Model Y и седана Model 3 само веднъж през 2021 г.

Версията на Model Y се продава в Китай при цена от 276 000 юана (42 393,71 долара).

"Мисля, че Tesla се стреми да бъде толкова конкурентоспособна, колкото може да бъде в Китай. По-ниските цени ще бъдат част от това агресивно пазарно позициониране", смята анализаторът на Roth Capital Partners Крейг Ървин. "Има много голяма разлика в цените на батериите в САЩ и Китай, както и в местните разходи за производство", добавя той.

Tesla стартира производство в своята фабрика в Шанхай в края на 2019 г. Компанията увеличи доставките на по-евтините, произведени на местно ниво компоненти, включително на батерии от китайската Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и местното звено на LG.

Ниските разходи за производство в Китай биха оказали траен ефект за Tesla, коментира Джийн Мюнстър от Loup Ventures. "Електромобилите Tesla са средно 3 пъти по-скъпи от типичен електрически автомобил, произведен в Китай. Така че те трябва да се предлагат на по-ниски цени от тези в САЩ, за да се конкурират", добавя Мюнстър.

В Китай делът на Tesla е спаднал до 11% от общите продажби на изцяло електрически превозни средства през второто тримесечие от 18% година преди това, сочат данни на GLJ.

В същото време данните от Morgan Stanley показват, че Tesla продължава да господства на американския пазар на електромобили с дял от близо 70% към февруари, въпреки че делът на компанията се свива спрямо 81% от година по-рано.

Китай представлява 44% от глобалния пазар на електромобили в сравнение с едва 17% за САЩ.

В Китай Tesla е изправена пред конкуренцията в лицето на компании като Nio Inc и Xpeng Inc. В САЩ Tesla е значително по-силна и нейните основни местни съперници, които представляват традиционните концерни като Ford и General Motors.

Наскоро Мъск отново заяви, че мисията на компанията е да направи електромобилите достъпни за всички, добавяйки, че покачването на цените на автомобилите се дължи на глобалния недостиг на чипове. Tesla се справя с този проблем, като използва алтернативни чипове.

Мъск предостави предпазлива прогноза за недостига: "Изглежда, че ситуацията се подобрява… Но е трудно да се предвиди“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още