IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отменя карантината за ваксинирани посетители от ЕС и САЩ

Очаква се ходът да даде тласък на британската туристическа индустрия

21:03 | 28.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Англия ще позволи от следващата седмица на напълно ваксинирани посетители от Европейския съюз и САЩ да влизат в страната без необходимост от карантина в огромен и дългоочакван тласък за авиокомпаниите и туристическите компании, предава Ройтерс.

Туристическата индустрия във Великобритания критикува правителството, че е твърде бавно в отварянето на икономиката и твърди, че страната пропилява лидерството си в глобалното разпространение на ваксините и е дала летящ старт на ЕС в привличането на туристи.

Сега от 2 август пътуващите с одобрени в САЩ и ЕС ваксини няма да преминават през задължителна карантина. Отмяната на същото изискване за напълно ваксинираните британци, завръщащи се от страни със среден риск през юли, даде силен тласък на възстановяването на пътуванията.

Новото правило важи за Англия, но се очаква да бъде последвано скоро след това и от останалата част на Обединеното кралство. Правителството съобщи, че международните круизни плавания може да започнат отново от Англия.

Авиокомпании като British Airways и най-голямото летище на Острова „Хийтроу“, които отчетоха общи загуби по време на пандемията от 4 млрд. долара, изразиха задоволство от хода, но заявиха, че трябва да се направи повече за възстановяването на индустрията от срива на търсенето.

На първо място в списъка е повторното отваряне на коридора за пътувания между Великобритания и САЩ, който все още е засегнат от забрана за всички неамерикански граждани, които са били на Острова.

По-рано в сряда британският премиер Борис Джонсън каза пред радио LBC Radio, че иска американските граждани да пристигат „свободно“ в Англия и се обсъждат промени.

Пътуващите все още трябва да си правят скъп тест за COVID-19 преди заминаването си и малко след пристигането си в Англия.

Главният изпълнителен директор на British Airways Шон Дойл заяви, че експерименти на компанията са доказали, че тя може да проверява ваксинационния статут на пътуващите бързо и безопасно.

„Тази стъпка ще ни позволи да се съберем отново с близките си и да върнем Великобритания обратно в бизнеса, давайки на икономиката жизненоважен тласък, от който тя много се нуждае“, заяви той в комюнике.

Промяната в правилата за карантина за САЩ и ЕС ще улесни достъпа до някои от най-големите пазари във Великобритания от гледна точка на обем посетители. Тя също така ще помогне на компаниите да възстановят бизнеса си след 16 месеца на ограничения, които подложиха много от тях на силен финансов натиск.

Авиокомпаниите постигат почти всичките си печалби през летния сезон, а easyJet съобщи този месец, че насочва повече полети към Европа, където има повече търсене.

Великобритания ще преразгледа статута на пътуващите от Франция в края на идната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Дори политкоректно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Това, че си ваксиниран не означава, че не можеш да бъдеш вирусоносител.НО пък е абцолютно коректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още