IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тошко Йорданов: Иванов и Манолова тласкат страната към нови избори*

Асен Василев не може да бъде министър, той е откраднал интелектуална собственост, твърди заместник-председателят на „Има такъв народ“

10:05 | 29.07.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Блиц пресконференция на ИТН в Народното събрание. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Блиц пресконференция на ИТН в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заместник-председателят на най-голямата парламентарна партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов смята, че представители на т. нар. партии на промените тласкат страната към нови избори. В същото време той отправи и тежка критика към служебния министър на финансите Асен Василев за предполагаема кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от „Има такъв народ“ среща тук политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на „Демократична България“, каза Тошко Йорданов, цитиран от БНР. 



Изявлението му е заради изказване от сряда на съпредседателя на „Демократична България“  Христо Иванов, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовен. 

Според Йорданов Асен Василев е отговорен за фалита на фирмата „Лесно.ком“, която е била специализирана в продажбата на самолетни билети, а впоследствие основава нова фирма и осъществява кражба на интелектуална собственост: „Г-н Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенция относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия служебен кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници.

Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата“. 

Служебният финансов министър Асен Василев (в средата)

„Междувременно Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър“, заяви още Тошко Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН заяви, че „Демократична България“ се е отметнала от своето твърдение, че няма претенции към персоналния състав на кабинета: „Закон и морал – това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори“. 

"Не разбирам защо като ме каниха три пъти преди, сега виждат проблем. Всичките дела съм си спечелил. Виждам дългата ръка на кординирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", бе краткият коментар на финансовия министър Асен Василев след декларацията срещу него от парламентарната група на "Има такъв народ". 

*Актуализирано с коментара на Асен Василев 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
+ ... затапи ме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не можеш да сравняваш франция с БГ---Ти каза че нямало ЕС политик в затвора, аз ти давам пример... не сртавнявам Франция с нас... ама що да не ги сравнявам? Значи нон стоп ни даваш примери със зелени сделки... как е в развитите държави, как правят другите... но като дойде дума да говорим за това което най много ни пречи да станем развита и нормална държава.... резко обръщаш тона... Почваш да защитаваш тоя дето ни спъва и търови ! ... интересно явление... поне не си почнал да пускаш опорките на ДПС, като жорката :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
цвете ако гледаме мащаба на кражбите, но не и ако гледам процентно от БВП-то, баце става от това цвете дето яде мухи и мирише на ла..*** ! ... пък и Силвио никога не е бил от мафиот, само близък до мафията... а Мутрата част от мафията... силовак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Асен Василев не може да бъде министър - той е рафиниран крадец на едро. Я виж ти, какви неща излизат на повърхността. Христо Иванов иска да кара влака, а ИТН да е зад лопатата и да съскат локомотива. Кума Лиса - Майчето смята, че тези *** и т ъ паци от ИТН, ще им пробие носовете, ще им сложи халка и като мечки, ще ги разхожда в комисиите си, за това, за онова, за космоса, за микросвета на вирусите и за далаверката разбира се.. Кума Лисо хитруша си ми ти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
Баце е цвете пред силвио берлускони ... на саркози няма да потвърдят присъдата на по-горна инстанция , с голяма доза сигурност ... не можеш да сравняваш франция с БГ ... в нищо ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тоест Саркизи не го броим, защото не е премиер, a президент?и силвио също, защото е бил под домашен арест... епа то не е за хвалене да ти кажа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Начинът да се промени това състояние на клинч е нова достатъчно авторитетна политическа формация. Стане ли това, сегашните на бърза ръка ще се споразумеят. Не се ли случи това, септември-ноември по традиция ще има катаклизъм. Разбира се няма вероятност на политическия хоризонт да се появи нещо ново. Изводът е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
историята знае доста по-брутални присвоявания , които са се разминавали ... и тук ще им се размине ... много хляб и сол има да изручаме , да имаме уважавани и съвестни прокурори и съдии , ама много ... щото народът си го влече азиатския тертип на управление , а европейския му е само в документите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
няма министър председател вкаран в затвора в ЕС ... мисля , че и ние няма да направим изключение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
По-скоро дано ББ да гледа от затвора продължаването и завършването на Хемус.Толкова крадене и злоупотреби не трябва да се разминават на ГЕРБ и крадливата им нагла и самозабравила се пасмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още