IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се нуждае от кафе, но Виетнам не може да помогне

Привършващите запаси и притесненията за реколтата пречат на страната да се възползва от силното увеличение на цените

11:31 | 29.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите на кафе по света търсят нови източници на доставки, след като лошото време в Бразилия унищожи част от реколтите. Виетнам обаче също няма да предложи голямо облекчение, посочва Bloomberg.

Доставките от страната – най-големият производител на сорта робуста – намаляват заради привършващите запаси, влошаване на епидемиологичната обстановка и недостиг на контейнери за транспорт. Износът по всяка вероятност ще продължи да намалява до септември, прогнозират доставчиците Intimex Group и Simexco Daklak.

„Фермерите казват, че зърната им са на привършване, така че не могат да се възползват от това увеличение на цените“, посочва До Ха Нам, председател на най-голямата транспортна компания Intimex. По думите му фирмата му не е купувала или продавала кафени зърна повече от месец.

Цените на сорта арабика с по-мек вкус, търгуван в Ню Йорк, се изстреляха до най-високите си стойности от 2014 г. насам тази седмица, след като студеното време в Бразилия унищожи посевите в страната. Това също така помогна за увеличаването на цените в Лондон и на по-горчивата робуста до най-високите нива от 2017 г. Очакванията са арабиката да поскъпне с 25% този месец, а робустата - с около 13%.

„Подемът на цените не донесе много на износителите“, посочва Фан Хун Ан, главен изпълнителен директор на Quang Minh Coffee Trading, която оперира в южната виетнамска провинция Бин Дуонг. „Растящите цени за доставка обезкуражават вносителите от покупка на зърна от Виетнам. Нямаме нови договори за покупка на зърна от фермери“, посочва още той.

Изпращането на контейнер от Виетнам до Европа струва до 10 хил. долара – шест или седем пъти повече, отколкото преди година, посочва Ан, чиято компания е намалила доставките в чужбина с най-малко 20% от 50 хил. тона през 2020 г.

Износителите в страната не успяха да спечелят много от засилването на пазара, тъй като запасите им в складовете в региона на град Хо Ши Мин вече са с посочена цена, показва проучване. „Имаме достатъчно зърна, за да изпълним ангажиментите си до края на сезона“, посочва Ле Тиен Хунг, председател на втората по големина транспортна фирма в страната Simexco Daklak.

Доставчиците се притесняват, че проблемите с логистиката може да продължат до края на годината, когато се събира новата реколта и обикновено износът расте.

Друго притеснение е и новото увеличение на случаите на заразени с коронавирус. Броят в петте провинции в ключовия за отглеждането на кафе регион Тай Нгуйен се е увеличил до 300 към сряда сутринта от едва няколко миналата седмица, показват данни на здравните власти в страната. В град Буон Ма Туот и още една област от събота в сила е заповед за оставане вкъщи.

Подобна мярка може да бъде въведена и в други области на производство на кафе в провинция Дак Лак в региона, където се отглежда една трета от кафето в цялата страна, посочва Трин Дук Мин, председател на Кафената асоциация на Буон Ма Туот. Той се притеснява, че броят на новите случаи може да нарасне още, тъй като много работници от Южен Виетнам – епицентър на вируса, се завръщат към провинциите в Тай Нгуйен.

Събирането на реколтата може да се забави, ако вирусът продължи да набира сила до ноември, казва Хунг от Simexco. Той очаква и по-слаба реколта тази година заради слабите валежи и липсата на инвестиции.

И макар повечето търговци да казват, че е още рано за прогнози, пет от 11 анкетирани души очакват добра реколта, а двама очакват увеличение от 6-10% спрямо миналогодишните 1,7 млн. тона. До юли износът е с 9% под този от миналата година, показват статистически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Различни сортове Кафе могат да се отглеждат хиперинтензивно, аеропонно, върху рото-рафтове, при няколко реколти годишно и на почти нулева себестойност, във Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма, която може да се разположи навсякъде, вкл. в големите европейски и американски градове, като се елиминират разходите за контейнерен транспорт. Промяната на параметрите на хранителния аерозолен разтвор и на 24-часовото Cyan-UV-LED Осветление предлага създаване на специални, инженерингови, елитни сортове, с уникален вкус и други качества. https ://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
даже имаме и свръх производство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
d333
преди 2 години
И от ракия има нужда.... И България може сама да си я произведе, спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
"Светът се нуждае от кафе, но Виетнам не може да помогне".То и аз не мога, ама пиша ли статии в Инвестора за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
"Светът се нуждае от кафе, но Виетнам не може да помогне".То и аз не мога, ама пиша ли статии в Инвестора за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още