IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се покачи до почти 4% - най-високото ниво от 1993 г.

За първи път от десетилетие заплатите на милиони служители с колективен трудов договор ще се покачат по-бавно от потребителските цени

15:30 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Германската инфлация се е ускорила силно до 3,8% през юли спрямо същия месец на миналата година, обяви федералната статистическа служба в четвъртък. По този начин инфлацията вероятно е на най-високото си ниво от 1993 г. Последният път, когато инфлацията беше над 3%, беше през лятото на 2008 г., изчислява Handelsblatt.

Стоките и услугите вече поскъпнаха в шестте най-важни федерални провинции Баден-Вюртемберг, Бавария, Бранденбург, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония – с между 3,4 и 4,3 процента в сравнение със същия месец на миналата година, както съобщиха статистиците в четвъртък.

През юни националната инфлация все още беше на ниво от 2,3 процента. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-рано стойност от 3,3 процента за месеца, който скоро ще приключи.

Главният икономист в Berenberg Bank Холгер Шмидинг обяснява: „Основната причина е ефектът на ДДС“. Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман очаква инфлацията да се измести до пет процента до края на годината.

През първата половина на годината германските потребителски цени вече се повишиха най-рязко от около десет години насам, тъй като енергийните продукти като петрола и бензина по-специално поскъпнаха на фона на глобалното икономическо възстановяване.

През втората половина на годината ще бъде добавен ефектът на ДДС: федералното правителство намали ставката през втората половина на 2020 г., за да облекчи икономиката и потребителите в рамките на кризата и да стимулира потреблението. Сега цените се сравняват с по-ниските по онова време, което също оказва влияние на ръста.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се стреми към инфлация от два процента в еврозоната в средносрочен план. За преходен период тя също така би могла да приеме, че тази цел ще бъде надвишена, за да може да продължи да стимулира икономическото възстановяване в еврозоната с много евтини пари. ЕЦБ също така помага на страни с висока задлъжнялост като Италия, които благодарение на тази политика могат да рефинансират дълговете си много евтино.

За много работници високата инфлация означава реална загуба на покупателна способност - тя натоварва потребителското настроение на германците. Заплатите на милиони служители с колективен трудов договор ще се покачат по-бавно от потребителските цени през 2021 г. за първи път от десетилетие, става ясно от анализ за колективните трудови договори на близкия до германските синдикати Институт по икономика и социални науки (WSI).

Като се вземат предвид договорите, сключени през първата половина на годината, и уговорените през предходните години увеличения за 2021 г., колективно договорените заплати вероятно ще се увеличат средно с 1,6 % и по този начин значително по-бавно от цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още