IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти на Европа увеличават печалбите, но не и планираните разходи

В сектора масово планират дългоотлагани програми за обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивидентите, но не повече инвестиции в петрол

21:30 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите петролни компании на Европа отчитат увеличени приходи, благодарение на по-скъпия петрол, но нямат намерение да променят плановете си и да увеличават разходите, посочва Ройтерс. Водещите в сектора масово планират обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивидентите, които изплащат на своите акционери, с паричните потоци, които получават сега.

През 2020 година петролните компании и като цяло енергийният сектор бяха изправени пред безпрецедентно намаление на енергийното потребление в резултат от ограниченията около коронавируса. Тогава и повечето в сектора започнаха да съкращават разходи (основно инвестициите в нови находища) и персонал.

Сега обаче икономиката се възстановява и цената на петрола стабилно остава на нива над 70 долара за барел. Но петролните гиганти предпочитат да се подготвят за безвъглеродното бъдеще.

Shell съобщи, че смята да инвестира 2 млрд. долара в програма за обратно изкупуване на акции и за второ тримесечие да увеличи дивидентите за акционерите. През 2020 година компанията съкрати дивиденти за първи път от 40-те години на миналия век.

Shell е спечелила 5,53 млрд. долара през второто тримесечие, което е най-добрият тримесечен финансов резултат от четвъртото тримесечие на 2018 година. За сравнение през 2020 година печалбата през второто тримесечие беше едва 638 млн. долара.

И въпреки увеличените приходи Shell не смята да се откаже от плановете си за ограничаване на разходите и планира да инвестира не повече от 22 млрд. долара през тази година. Голяма част от тях са за нисковъглеродни проекти.

В Total очакват парични потоци от над 25 млрд. долара през 2021 година. Печалбата за второто тримесечие е в размер на 3,5 млрд. долара, спрямо 126 млн. долара година по-рано. И френският гигант не смята да увеличава инвестициите си, които варират между 12 млрд. и 13 млрд. долара, като основната част от тях е за зелена енергия.

Total  припомни при представянето на резултатите си, че има и загуба от 1,38 млрд. долара от продажбата  на дела си в Petrocedeno, който беше 30,3%.

Норвежката Equinor също продаде дела си в Petorcedeno и така компанията стана 100% собственост на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA. Норвежкият гигант съобщи за печалба от 4,64 млрд. долара, с което малко се размина с пазарните очаквания, но пък спрямо 2020 година промяната е съществена. През второто тримесечие на миналата година Equinor записа печалба от 350 млн. долара.

Equinor също смята да инвестира в дългоотлаганата си програма за обратно изкупуване на акции. Плановете засега са да вложи 300 млн. долара за това начинание.

BP вече стартира обратното изкупуване на акции, за което ще вложи 500 млн. долара. Компанията ще съобщи финансовите си показатели за второто тримесечие на 3 август.

И четирите компании вече заявиха амбиции за намаляване на емисиите парникови газове от дейността си и заявиха, че ще намалят зависимостта си от петрол. Заради намалените инвестиции в нови петролни проекти цената на суровината расте, а гигантите в пълна сила ще могат да се възползват от увеличените приходи и така да финансират своя енергиен преход, за който са притискани от екоактивисти, правителства и от своите акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още