IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Владимиров: САЩ изтъргуваха "Северен поток 2" за съюзничество срещу Китай

Позицията на Вашингтон обаче може да се окаже късогледа, предупреждава експертът

22:00 | 29.07.21 г. 20
М. Владимиров: САЩ изтъргуваха "Северен поток 2" за съюзничество срещу Китай

САЩ изтъргува "Северен поток 2" срещу съюзничеството на Германия срещу Китай - държавата, която  считат за най-рискова по отношение на интересите си. Това коментира Мартин Владимиров, директор на програмата "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него обаче тази позиция е "късогледа", защото газопроводът действително е заплаха за европейската сигурност.

"Северен поток 2" и "Турски поток" подхранват с корупционни схеми политическия елит на Европа, за да служи като "инструмент за защита на интересите на Русия", смята експертът.

"Не трябва да гледаме на тези газопроводи като чисто икономически проекти, както Германия се опитва да ни убеждава, а като една дъгосрочна стратегия на Москва да се вклини все по-дълбоко в европейската икономика и финансова система", заяви още Владимиров.

Според него е мит тезата, че САЩ иска да лансира своя втечнен газ и затова се противопоставя на "Северен поток 2". Политиката на Вашингтон е насочена към диверсификация на енергийните доставки за Европа, "за да се намали зависимостта от един играч, който потенциално има съвсем други геополитически цели".

Експертът посочи, че в споразумението, което постигнаха САЩ и Германия за "Северен поток 2" няма достатъчно гаранции, че транзитът през Украйна ще бъде продължен. Киев винаги е използвал транзита на руския газ като оръжие срещу агресия от страна на Москва и неговата загуба не може да бъде заменена с обещания за 1 млрд. долара инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Какво още каза Мартин Владимиров по отношение на енергийната сигурност на Европа можете да видите във видеото. Още коментари можете да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
От кога пропагандистите започнаха да се занимават с екпертизи и икономически анализи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
много пропаганда и обтекаеми политкомисарски твърдения виждам в материала, а и в коментарите.нека се облегнем на фактите, на реалността, на това което се случва - Русия строи газопровод и скоро ще го напълни и ще продава. Запада и САЩ си обмислят интереса от цялата работа и прехвърлят в разни друти пространства - Китай, Украйна, незнам си кво, без да имат реални действия. и това продължава дъълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Стоян Петров отдавна ви предлага да изчакате до началото на август. Не знам какво ще стане, но ето стъпка в правилната посока : "Палата представителей Конгресса США одобрила законопроект о финансировании госдепартамента в 2022 году, сообщил журналист Bloomberg Government Джек Фитцпатрик. Законопроект предполагает блокировку права президента США Джо Байдена отказаться от санкций против газопровода Северный поток 2.Законопроект, который, помимо прочего, предполагает блокировку права президента США Джо Байдена отказаться от санкций против газопровода Северный поток 2 был принят 217 голосами за. Против документа проголосовали 212 конгрессменов, передает РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Да сравняваш живота в България и Русия е обоидно за руснаците и гордост за нас. Русия е ядрена сила, май голямата държава в света и най богата на природни суровини. България е малк бивша комунистическа държава, ''отскоро'' в ЕС и дори нямаме евро. Ти представяш ли си германец, французин или американец да тръгне да се хвали че е по добре от бълггарина.Руските роби сте пълни шизофреници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Русия умре. Онзи ден четох пасквила на путин, за историческото единство на украинския и руският народ. С две думи не му достигат 45 милиона бели човечета и подсказва на украинците че са руснаци, да си го принзнаят най-сетне. Това че преди 300 години са ги превзели, забранили изповяданият католицизъм, забранили са издаването на украински(мова) език на книги и вестници, наложили са преподаване само на руски, то това трябва да го забравят и с гордост да приемат новата си националност - руската. Не се получи. Единственото което постигна путин е да напълни страната с азиато-мюсюлмани. Само в москва са над 3 000 000. Все пак трябва да призная, че не русия умре, а путинова русия, тази феодално - клептократична - авторитарна - златна орда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
"цените в магазините са 40-50% под нашите" - извинявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах - какъв експерт е тоя, бе? САЩ не са изтъргували нищо - как ще търгуваш нещо, което не е твое? СП 2 щеше да бъде завършен с или без тяхното "позволение", впрочем първата тръба бе завършена без склерoтикът да "позволи". Газпром тия изобщо не ги бръсне за слива - а бай гън не може да направи абсолютно нищо.Гледам клетият стоенчик сега смята пенсиите на руските пенсионери. Ето тек - какви са им пенсиите за 19-а година. Съвсем прилични са си - предвид фактът, че руските пенсионери са освободени от сметки за отопление, май и за ток - а цените в магазините са 40-50% под ниските. Обърнете внимание - искат коефициентът на заместване да е 80-100%... сега е 72%... у нас - нали сме в ЕС, коефициентът на заместване на доходите е цели 40%. https://money.bg/economics/kakvi-pensii-poluchavat-v-rusiya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев стуенчу открай време дрънка едни глупости, а в това време руснаците пуснаха тамън 4 тръби - две за общо 32 млрд кубика до Турция и още 2 за поне 55 млрд до Германия. Както съм казвал, приказките на стуенчо Пръдлев са една *** във въздуха - зловоние и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
И да ви имам ЕКСПЕРТА, Инвесторе :lol: Кога успе да стане експерт па тоя жмок? И той толкова експерт, колкото и вашия сайт е инвесторски Зелена комунистическа седянка :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ти още ли броиш копейките на руснаците, бре? И до кога така? Още ли не са ти дали пенсия от некое НПО? Или вече си пристрастен в онанизма връз образа на любимата и го прайш от психоматична зависимост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още