IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силни резултати Siemens Healthineers отново повиши прогнозата

Дъщерната на Siemens компания се радва не само на силни продажби на тестове за коронавируса, в диагностичния бизнес приходите се удвоиха

10:17 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производство на апарати на&nbsp;Siemens Healthineers. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Производство на апарати на Siemens Healthineers. Снимка: Bloomberg LP

Siemens Healthineers отново повиши прогнозата си за цялата финансова година след силно тримесечие. „Силната бизнес инерция от предходните тримесечия продължи със значителен ръст на продажбите, печалбата и паричните потоци“, каза изпълнителният директор Бернд Монтаг, цитиран от DPA.

Компанията се  e възползвала от силното търсене на тестове за коронавуриса За цялата година Healthineers възнамерява да генерира приходи в размер на до един милиард евро само от продажбите на бързи антигенни тестове. Освен това, след поглъщането на Varian на стойност 16 милиарда долара, за първи път са включени и данните на американския специалист по терапия на рак.

Но дори и на сравнима база приходите на Healthineers нараснаха с 38,9 % до 5 млрд. евро през третото тримесечие на 2020/21 г. (30 септември). През същия период на предходната година обаче, дори ако компанията и сега се възползва от пандемията, коронавирусът имаше силно въздействие върху данните.

Коригираната оперативна печалба (EBIT) се удвои през третото тримесечие до 945 млн. евро. Това съответства на марж от 18,8 процента. Печалбата след данъци се увеличава почти наполовина до 395 млн. евро.

По този начин Healthineers надмина очакванията на анализаторите - в някои случаи значително. В резултат на това компанията отново повиши прогнозата. Сега производителят очаква сравним ръст на приходите в диапазона между 17% до 19% и коригирана печалба между 1,95 до 2,05 евро на акция. В досегашната прогноза, която вече беше увеличена веднъж, изпълнителният директор Монтаг беше предположил ръст на приходите от 14 до 17% и печалба от 1,90 до 2,05 евро на акция.

Healthineers подобри и приходите си. Продажбите в отдела за изображения с рентгенови и MRT устройства се увеличават със сравними 17 процента до 2,4 милиарда евро. Оперативният резултат обаче се влоши леко до печалба от 430 милиона евро, отчасти поради неблагоприятен продуктов микс в подразделението.

Бизнесът в т. нар. подразделение Advanced Therapies също постигна двуцифрен процентен ръст. Varian, който беше добавен едва през тримесечието, донесе продажби за 591 милиона евро и достигна коригиран EBIT марж от 16,6 %.

Тестовете за Covid донесоха стотици милиони

Най-добре се представи отделът за диагностика. Healthineers е реализирал 600 милиона евро продажби само с тестове за коронавируса. Като цяло продажбите нараснаха със сравними 103 процента до 1,7 милиарда евро. Оперативният марж беше 21 процента. Година по-рано той беше даже негативен.

Конкуренцията също се възползва от добрата конюнктурна ситуация в сектора през последните няколко месеца. Лидерът на пазара Roche увеличи приходите в диагностичния отдел през първата половина на годината с 51 % до 9 млрд. швейцарски франка. Швейцарците постигнаха приходи от около 2,5 милиарда швейцарски франка само с различни тестове за Covid. В допълнение към тестовете компанията доставя и хардуера, така наречените машини Cobas, с които лабораториите могат да оценят PCR тестовете напълно автоматично.

Освен това Roche генерира около 600 милиона швейцарски франка с продажби на т. нар. коктейл от антитела - терапия за пациенти с тежко протичане на заболяването, която швейцарците разработиха заедно с американската биотехнологична компания Regeneron.

„Вирусът ще остане и ще има нови варианти“, каза изпълнителният директор на Roche Северин Шван. Ето защо според него в обозримо бъдеще ще има нужда от тестове за Covid и лекарства.

Philips увеличи приходите си през второто календарно тримесечие със сравними девет процента до 4,2 милиарда евро. В бизнеса с диагностика приходите са нараснали със сравними 16 процента до 2,1 милиарда евро. Оперативната печалба на групата (Ebita) се подобри с повече от една трета до 532 милиона евро. Нидерландците обаче трябваше да отпишат още 250 млн. евро за дефектни устройства за обдишване. В крайна сметка нетната печалба е спаднала с повече от една четвърт до 153 млн. евро.

Healthineers може да се надява да бъде включена скоро в DAX. Най-важният проект за компанията обаче в момента е интеграцията на Varian. В рамките на най-голямото поглъщане в корпоративната история на Siemens досега Healthineers плати 16 млрд. долара за американския специалист по терапия на рака. Комбинацията ще създаде мултидисциплинарен световен лидер в здравеопазването с най-пълното портфолио за лечение на рак в бранша. Комбинираната компания ще предложи интегрирана платформа от "онкологични решения от край до край" за справяне с целия континуум на грижите за рак - от скрининг и диагностика до доставка и лечение след операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още