IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващите ограничения за имотите в Китай показват новия приоритет на Си Дзинпин

Китайският президент предприема решителни действия, за да смекчи гнева от задълбочаващите се неравенства

15:30 | 30.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След дългогодишна кампания за укротяване на цените на имотите Китай увеличава усилията за спиране на упорития цикъл на ръстове, който направи жилищата все по-недостъпни, предава Bloomberg.

През последните дни Китай повиши лихвите по ипотечните кредити в голям град, обеща да ускори развитието на субсидирани от правителството жилища под наем и повиши контрола върху всичко – от финансирането на предприемачите и цените на новообявените жилища до прехвърлянето на собственост. В унисон с прословутото твърдение на президента Си Дзинпин, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“ вицепремиерът Хан Джън допълни, че секторът не трябва да се използва като краткосрочен инструмент за стимулиране на икономиката.

Засиленото внимание към недвижимите имоти – индустрия, която вече беше в полезрението на властите, отразява по-широките ограничителни мерки за бизнеси като образованието, за които се смята, че разширяват социалните неравенства. В момент, когато китайската икономика се забавя, а президентът Си Дзинпин опитва да увеличи раждаемостта в страната, политиките показват нарастващата решителност на Комунистическата партия да отговори на растящото недоволство от трупането на богатство и стесняването на възможностите за напредък.

„Имотният сектор в Китай е един от най-големите източници на недоволство и правителството прави всичко възможно да контролира цените, така че да не се стигне до обществени безредици“, коментира Ляо Мин, партньор основател в компанията Prospect Avenue Capital. „Мерките отразяват ограниченията в образованието с цел смекчаване на общественото недоволство от неравенството“, допълва той. Китай Китай

Макар че години наред Китай опитва да охлади цените на имотите, анализатори казват, че новите ограничения ще бъдат различни. Ясен сигнал дойде от изказване на вицепремиера Хан, който заяви, че недвижимите имоти вече не трябва да се използват за краткосрочен тласък на икономиката.

„В миналото Пекин последователно използва имотния сектор за стабилизиране на цялостния растеж“, коментират анализатори от компанията Nomura начело с Лу Тин. Те допълват, че очакват Пекин да промени правилата на играта. Държавните ръководители този път няма да отменят ограниченията за имотния сектор заради притеснения от системна финансова криза, отбелязват анализаторите.

Друг сигнал дойде от необичайно големия брой държавни институции, които през последно време се ангажираха да засилят мерките срещу всичко – от развитието на проектите до продажбите на жилища, наемите и услугите за управление на имоти. Осем държавни органа съобщиха в съвместно изявление, че ще затегнат наказанията за неправомерно поведение. На предна линия ще бъдат предприемачи, които спират изплащането на дълг, отлагат пускането в експлоатация на предварително продадени домове или предизвикват лоши новини или притеснения на пазара.

Заложени са кариерите на местните бюрократи. Ръководители в градовете, които нямат достатъчни регулации и отчитат бърз ръст на цените, ще бъдат държани отговорни, каза Джан Цигуан, представител на министерството на жилищата и градското и селско развитие, на 22 юли.

В понеделник държавната осведомителна агенция Синхуа призова в свой коментар властите в страната да поддържат цените на жилищата на разумно ниво и да превърнат това в неотложна задача.

„Новите жители и младите хора не могат да си позволят да купуват или наемат добри домове. Тези проблеми са особено остри в градове с приток на хора и в метрополиите“, отбеляза агенцията в уводна статия.

Затруднени предприемачи

Инвеститорите отговарят с продажба на наличните си имоти, тъй като последните новини подлагат на натиск предприемачи, които вече бяха притиснати да намалят дълговете си и да се впишат в „трите червени линии“ на Китай по отношение на дълга.

Книжата на Evergrande Group поевтиняха с 0,2% в сряда, след като изгубиха над 40% от стойността си за по-малко от две седмици. Индекс на Bloomberg Intelligence с 33 големи китайски строителни компании, търгувани основно в Хонконг, отбеляза спад за четвърти пореден ден в сряда. Китай Китай

Chengxin International Credit Rating ревизира перспективите си за имотния сектор в страната на негативни спрямо стабилни в понеделник, посочвайки притеснения за затягане на политиката и отслабване на доверието на инвеститорите.

„Притежаването на имот е един от ключовите начини за влошаване на неравенството в доходите в Китай, така че ще има ограничения и те ще бъдат строги“, коментира Алисия Гарсия Еереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията Natixis. Разходите по ипотечните кредити ще нараснат, особено за хората с повече от едно жилище, както и имотните данъци, очаква тя. Китай Китай

Балансиране на рисковете

Китайското правителство трябва да поддържа деликатен баланс. Секторът на недвижимите имоти съставлява 13% от икономиката спрямо едва 5% през 1995 г., казва Марк Рубинщайн, бивш хедж фонд мениджър, който сега пише за финанси.

Грешни политики може да доведат до нежелани последици за банковата система. Китайските банки имат неизплатени кредити на стойност над 50 трлн. юана (7,7 трлн. долара) в сектора на недвижимите имоти, повече от всяка друга индустрия, и те съставляват около 28% от общото кредитиране в страната.

От тези кредити около 35,7 трлн. юана са ипотечни заеми за домакинствата, а 12,4 трлн. юана са за имотни предприемачи, сочат официални данни.

Значителна последица за предприемачите вероятно ще бъдат по-строгите регулации за използването на приходите от имоти, които са продадени преди завършването им, смята Съу Фун Лун, имотен анализатор в CCB International Holdings. Макар че тези средства са предназначени за строителство, понякога те се заделят за работен капитал, допълва той.

„Със засиленото внимание към банковите заеми затягането на използването на приходите от предварителни продажби само ще направи нещата още по-трудни“, казва Съу.

Но всичко показва, че правителството е решено да гарантира социална стабилност, дори това да донесе сътресения на капиталовите пазари в краткосрочен план. През юни Гуо Шуцин, председател на Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране, предупреди да няма очаквания, че цените на имотите никога няма да намалеят.

„Имотите са най-значимият единичен източник на финансови рискове и неравенство в богатството в Китай“, казва Лари Ху, ръководител на отдела за китайската икономика в Macquarie Securities. „Заслужава си да следим“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
добър ход...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още