IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийските банки увеличават печалбите, а провизиите за лоши кредити се топят

Нетната печалба на Erste Group се утрои, Raiffeisen Bank International увеличава консолидираната печалба с 66%

16:08 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В базираните във Виена банки Erste Group и Raiffeisen Bank International (RBI) имат поводи за радост - печалбите отново се увеличават благодарение на значително по-ниските провизии за лоши кредити. Търсенето на заеми се ускори, заедно с икономическия подем на основните пазари в Централна и Източна Европа, съобщиха банките в петък. И за двете е било възможно също така значително да се намалят рисковите разходи за лоши кредити, които нараснаха силно през пандемичната 2020 г. 

Финансовите институции са предпазливо оптимистични за годината като цяло: Erste Group очаква ръст на заемите в средния едноцифрен процентен диапазон. RBI дори може да си представи растеж в горния едноцифрен диапазон.

В Erste Group разходите за риск се стопиха до 82,9 милиона евро през първата половина на годината след 675,4 милиона евро през предходната година, което беше силно повлияно от избухването на коронавируса. Кредиторът също така очаква по-ниски провизии за загуби по заемите за годината като цяло. Точната прогноза е трудна, казват от банката. Делът на лошите кредити (NPL) трябва да се увеличи до максимум три процента, твърдят от банката. През първата половина на годината делът беше 2,5 процента.

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) облекчи препоръките си за разпределение на печалбата, Erste Group възнамерява да изплати допълнителен дивидент от 1 евро на акция за 2020 г. през четвъртото тримесечие. За 2021 г. банката планира разпределение от 1,6 евро на акция. ЕЦБ обяви, че банките в еврозоната отново ще могат да разпределят печалба на своите акционери без ограничения от октомври.

При Raiffeisen Bank International нетната печалба нарасна с 66% до 612 млн. евро през първата половина на годината. Рисковите разходи на банката, която освен в Източна Европа е активна и в Русия и Украйна, паднаха до 110 милиона евро след 312 милиона евро. Кредиторът определи дела на необслужвани експозиции (NPE ratio) на 1,7 процента с намаление от 0,1 процентни пункта спрямо края на миналата година, главно поради увеличение на депозитите в централните банки, докато коефициентът на покритие на необслужвани експозиции (NPE coverage ratio) спадна с 1,2 процентни пункта до 60,3%.

„Много сме доволни от това как се развиха нещата през първата половина на годината“, каза главният изпълнителен директор на банката Йохан Щробл, цитиран в прессъобщение.

„Коригирахме перспективата си поради окуражаващото развитие в търсенето на кредити и разходите за риск“, каза Йохан Щробл.

Новоотпуснатите кредити са се ускорили през второто тримесечие и сега се очаква ръст в рамките на средните до високи едноцифрени проценти за 2021 г. (като изключим Equa bank).

Ако няма нови блокирания, коефициентът на провизиране за 2021 г. се очаква да бъде около 50 базисни пункта. Банката ще продължи да се стреми към съотношение на разходите спрямо приходите от около 55% - възможно най-скоро след 2022 г. в зависимост от скоростта на възстановяването. 

Raiffeisen очаква консолидираната възвръщаемост на капитала да се подобри през 2021 г. и се стреми към 11% в средносрочен план. Банката потвърждава целта си за базов собствен капитал от първи ред от около 13% за средносрочния период. 

На базата на тези цели от Raiffeisen възнамеряват да изплащат като дивидент между 20 и 50% от консолидираната печалба. Банката многократно бе критикувана и в миналото заради широкия диапазон.

„Има две или три регулаторни несигурности, които усложняват донякъде краткосрочната капиталова база", казва Щробл. Като пример мениджърът посочи разпоредбите за капиталовата адекватност около Базел IV. Веднага щом има повече яснота, този диапазон ще бъде значително стеснен, твърди мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още