IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн покупките на артикули за Олимпиадата от българи скочиха с 50%

Лидер в глобалните покупки в eBay е видеоиграта „Марио и Соник на Олимпийските игри“, посветено на игрите в Токио

18:09 | 30.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: eBay</em></p>

Снимка: eBay

Значително увеличение на покупките на спортни стоки и на продадени артикули след старта на Олимпиадата Токио 2020 на 23 юли тази година отчита глобалната платформа eBay. Продадените артикули, свързани с летните олимпийски събития, са се увеличили с 45%, става ясно от анализ на eBay за промяната в търсенето на спортни стоки от България и по света. Броят на продуктите, закупени по заявка "Летни олимпийски игри", са се увеличили през първата половина на тази година както по света, така и в България, съответно с 45% и 50%.

През последните шест месеца глобалните потребители на eBay са започнали да купуват повече продукти, свързани със спорта - броят на покупките със заявка „волейбол“ са се увеличили с почти 67%, за ключовата дума „тенис“ - с почти 30%, а „баскетбол“ и „плуване“ - съответно със 17% и 16%. В сравнение със същия период на 2020 г. купувачите са поръчали повече от 74 хил. аксесоари, дрехи и колекционерски предмети, свързани с тениса.

Много популярни са артикулите, свързани с конкретни олимпийски събития. Хората събират паметни печати и монети, както и пощенски марки, карти, дрехи и други колекционерски предмети, посветени на спортните събития.

Най-скъпият олимпийски артикул, закупен от българин в eBay, е монета от 10 лева, сечена за XX зимни олимпийски игри през 2006 г. на цена от 660 долара.

Като цяло през последните шест месеца е отчетен глобален скок на интереса към Олимпиадата през 1992 г. в Барселона (+34% повече покупки), Игрите през 2010 г. в Канада и 1984 г. в Лос Анджелис (+27% и +28% съответно), както и състезанията в Москва през 1980 г. (+19%).

В България най-популярните олимпийски игри според местните потребители по брой закупени артикули са Летните олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис и Летните олимпийски игри 2000 г. в Сидни.

Абсолютен лидер в глобалните покупки в eBay е видеоиграта „Марио и Соник на Олимпийските игри“. Специално издание на играта, посветено на игрите в Токио, закупено за 27 900 щатски долара, стана най-скъпият продукт, свързан със състезанията и закупен в eBay.

Също така в челото на най-скъпите глобални покупки е колекционерският джобен часовник Patek Philippe, пуснат за Олимпиадата през 1936 г. в Берлин, за 27 хил. долара.

Сред най-запомнящите се олимпийски игри според световните потребители на eBay по брой закупени артикули са: Летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон; текущите олимпийски игри в Токио, Япония; игрите в Атланта, САЩ, през 1996 г.; Олимпиадата в Москва, Русия, 1980 г. и Олимпиадата в Пекин, Китай, 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още