IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се да плащате повече в супермаркета

Производителите и търговците се притесняват кой ще понесе последиците от по-високата инфлация

08:20 | 02.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тревогите заради инфлацията са все повече. Макар че търсенето се възстановява, най-големите производители – от Procter & Gamble до Nestle, наблюдават увеличение на цените на суровините, било то химикали или кафе, пише Андреа Фелстед за Bloomberg.

Но въпреки че входните разходи ощетяват маржа на печалбата в момента, инфлацията не е чак толкова лоша за потребителските групи и търговците на храни в дългосрочен план – особено когато се има предвид, че потребителите така или иначе ще купуват.

Постоянната, но не много висока инфлация кара потребителите да свикват с поскъпването, което е добре за маржовете на производителите, посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Дънкан Фокс. За продавачите, когато цените с увеличават, те трябва да продават по-малко консерви и хлябове, за да достигнат същия размер на продажбите. И докато обемите остават стабилни, то продажбите автоматично ще растат. Главният изпълнителен директор на Kroger Co. Родни Макмълън дори заяви на инвеститорите миналия месец, че „малко инфлация“ винаги е добре дошла за американските супермаркети.

Проблемът е, че харчовете се увеличават, същото важи и за разходите за труд на фона на недостига на работна ръка и от двете страни на Атлантическия океан, който е нито постепенен, нито последователен.

В САЩ и Европа ще има известно забавяне, преди производителите да прехвърлят това увеличение към търговците на дребно, както вече отбелязаха от Unilever. Производителят на сапуните Dove знае, че може да има нежелани последици, когато двете страни не са в пълно разбирателство. Заради спор за цените през 2016 г. част от продуктите на компанията бяха премахнати от рафтовете в Tesco.

Супермаркетите безспорно биха предпочели производителите да отнесат по-голяма част от проблемите. Маржовете на големите производители – дори и с натиска от разходите за суровини и транспорт, са далеч по-тлъсти от тези на магазините.

Но производителите на повечето популярни марки имат добър шанс да накарат супермаркетите да понесат последиците от по-високите цени. В крайна сметка магазините ще бъдат просто принудени да увеличат крайните цени, така че купувачите ще са тези, които да платят окончателната сметка.

Но когато става въпрос за търговци на дребно – тези с най-голям мащаб – като например Walmart и Kroger в САЩ и Tesco във Великобритания – са с най-добри шансове да отстояват позициите си.

В спора между Unilever и Tesco накрая бе постигнато примирие. Ако се появи нов проблем, търговецът на дребно и производителят по-скоро ще намерят начин да работят заедно. И от двете страни на Атлантика много потребители са в по-добра позиция, отколкото при предходната финансова криза или след Brexit.

Nestle заяви в четвъртък, че успява да приложи увеличението на цените, които може да се вдигнат с около 2% през втората половина на годината. Въпреки това все пак може да има известна свобода за действие, тъй като потребителите не се плашат от инфлация до около 3-4%.

Но именно повишаването на цените трябва да притесни производителите и търговците на дребно. Не всички потребители са пълни с пари. Размяната е голямата опасност: купувачите под натиск може да преминат към по-бюджетни марки.

Тук идват и германските търговци на намалени стоки, като Aldi и Lidl, които продават предимно собствени марки стоки. Търговците на храни на дребно трябва да намерят деликатния баланс между това да предадат нататък по веригата поскъпванията и да предотвратят отлив на потребители към конкуренцията.

С идването на вируса някои потребители обърнаха гръб на по-бюджетните вериги заради по-малките магазини и ограничена продуктова гама. Но с увеличаването на цените и постпандемичното възстановяване разумните купувачи може да се върнат към тях отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
нито търговците нито производителите ще компенсират в надценките си инфлацията . както винаги ще бъде прехвърлена на крайният потребител ... само вижте печалбите в отчетите на големите публични корпорации , къде е прехвърлена инфлацията ... реторичен въпрос ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Ако дойде тук, супермаркетите и производителите да се подготвят за намаляване на печалбата и фалити :). Обмислям дори хляб да си правим вкъщи не заради цената, но и тя би наклонила везните. По отношение на стоките за дългосрочна употреба просто няма да ги сменяме и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още