IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC ще изплати междинен дивидент след силен тримесечен отчет

Британската банка отчете коригирана печалба в размер на 5,56 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите

11:01 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският кредитор HSBC Holdings Plc. ще изплати междинен дивидент и обмисля обратно изкупуване на акции. Компанията заяви, че световната икономика оставя зад гърба си най-трудния период от пандемията от коронавируса.

Банката ще изплати дивидент от 7 цента на акция, след като коригираната ѝ печалба за второто тримесечие нарасна двойно спрямо година по-рано, съобщава Bloomberg.

Най-големият кредитор в Европа обяви през февруари, че променя стратегията си след спад на печалбата през 2020 г., заявявайки, че разширява бизнеса си с богати клиенти от Китай. 

През първото тримесечие банката отчете най-силните си резултати от началото на пандемията на фона на оптимизма относно способността да кредитополучателите да изплащат своите заеми.

Решението за изплащане на междинен дивидент е свързано с премахването на ограниченията за изплащанията от страна на Английската централна банка (АЦБ) през юни. HSBC заяви, че очаква да изпълни своята цел за изплащане на дивидент от 40% до 55% от печалбата през тази година.

Коригираната печалба на кредитора нараства до 5,56 млрд. долара през второто тримесечие, надминавайки прогнозите на анализаторите за печалба в размер на 4,73 млрд. долара.

Приходите от инвестиционния бизнес намаляват с повече от една пета, тъй като приходите от търговска дейност се понижават поради по-слабата волатилност на пазара.

Приходите от консултантска дейност също отчитат спад заради по-слабата активност на клиентите и по-ниските лихвени проценти.

Тази година HSBC стартира преструктуриране, което има за цел да пренасочи банката към азиатските пазари, които са отговорни за по-голяма част от печалбата ѝ. Като част от своя ангажимент към Азия HSBC потвърди през април, че трима от топ мениджърите ѝ ще се преместят в Хонконг, което означава, че по-голямата част от банката ще се управлява от региона ежедневно.

„Все повече ще управляваме банката като модел с двоен хъб в Хонконг и Лондон“, споделя главният финансов директор Илън Стивънсън. „Прехвърлянето на повече възможности към Азия е ясен стратегически приоритет“, добавя той.

HSBC се присъединява към своите местни конкуренти в лицето на Barclays Plc и Lloyds Banking Group Plc. в подготовката за очакваната вълна от лоши кредити по време на пандемията. Банките съобщават за засилване на търсенето на жилищни кредити, докато британците се връщат на работа от офиса.

През април HSBC започна да премахва провизиите, натрупани в ранните етапи на пандемията от коронавирус, като заяви, че перспективите за британските кредитополучатели се подобряват.

През второто тримесечие тя е освободила общо 284 млн. долара от своите миналогодишни провизии за кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още