IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията стимулира най-силния ръст на жилищните цени в света от 20 години

Ниските лихви по ипотечните кредити и допълнителните спестявания подкрепят пазара и съживяват дебата за финансовата стабилност

11:13 | 02.08.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times.

От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), само три са отчели спад на цените на жилищата в реални изражения през първите три месеца на тази година – най-малкият дял от началото на воденето на статистика през 2000 г., сочат анализи на Financial Times.

Исторически ниските лихви, натрупаните спестявания по време на блокадите и желанието за повече площ, тъй като хората работят от вкъщи, стимулират тенденцията, отбелязват анализатори.

В краткосрочен план ръстът на цените на жилищата може да бъде „нещо добро за икономиката, тъй като хората, които вече притежават жилище, се чувстват по-богати и могат да харчат повече заради оценката на активите им“, коментира Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел в Банката за международни разплащания – банката на централните банки.

Но ако той се запази, това може да се превърне в неустойчив бум, който в крайна сметка може да тласне активността „в обратна посока“, особено ако бъде придружен от силен ръст на кредитите, предупреждава Борио.

Ускоряване на ръста на цените

През първото тримесечие на 2021 г. ръстът на цените на жилищата в страните от ОИСР е достигнал 9,4% на годишна база - най-бързия темп от 30 години насам. Това се случва на фона на ръста на икономиките след тежката рецесия от миналата година заради коронавируса.

Денис Иган, заместник-директор на макрофинансовото подразделение в отдела за анализи на МВФ, отбелязва „силния ръст на цените на жилищата през последната година в повечето части от северното полукълбо“.

Данни на национално равнище показват, че широката тенденция е продължила и през второто тримесечие. В САЩ цените на жилищата нараснаха с най-бързия си годишен темп от близо 30 години през август.

Силният ръст продължава във Великобритания, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада и Турция.

Някои страни показват признаци на „жилищна треска“, коментира Енрике Мартинес-Гарсия, старши икономист във Федералния резерв в Далас. Той отдава развитието на фискалните и парични стимули по време на пандемията.

Защо растат цените?

„Изключително благоприятните финансови условия“ с рекордно ниските лихви дават тласък на жилищните цени с необичайно бърз темп през период на слаба икономическа активност, казва Борио.

Ниските лихви правят покупките на жилища по-достъпни в сравнение с наемите и други инвестиции. Освен това много домакинства, особено по-заможните, са натрупали големи спестявания от началото на пандемията, тъй като блокадите ограничиха разходите, а в същото време някои работни места бяха защитени.

„Голяма част от допълнителните приходи се насочват към жилищния пазар“, казва Мартинес-Гарсия.

В същото време повече хора са решили да сменят жилището си, често за по-голямо на по-тихи места, след дългите прекарани часове у дома по време на блокадата. Те са се насочили към имотните пазари, които вече се задъхваха с натрупаното търсене от домакинства, които отлагаха преместването си.

Това положение е „задълбочавано от липсата на предлагане и ръста на цените на строителните материали“, коментира Матиас Плейснер, икономист в рейтинговата агенция Scope Ratings. Наличностите от жилища се свиват, тъй като глобалните снабдителни вериги са подложени на натиск, а разходите за материали като стомана, дървесина и мед растат бързо.

Брет Хаус, заместник-главен икономист в канадската банка Scotiabank, предупреждава за „структурен дисбаланс между търсенето и предлагането на жилища…, който само ще нараства“ през идните месеци.

Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Всички тези дето купуват с ипотека на толкова високи цени скоро ще гризнат дръвцето заради лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
Не ми говори за жилища, които са "построени на старите цени" и как тяхната стойност няма да скочи, защото прихвам. Нима апартамент в Иван Вазов, който е построен през 1978г., не си вдига стойността с времето, защото себестойността му е била 6000лв тогава? Като скочат цените на петрола не ти ли се вдига цената на бензина, който е бил произведен с евтин петрол преди това? Да не мислиш, че строителите, които могат да си позволят да не продават апартаменти сега, а да изчакат по-високи цени на имотите, не го правят? Я погледни цената на арматурата, бетона, пясъка и така нататък отпреди 6 месеца, и пак ми говори. Цената на автомобилите се е покачила, защото производството на коли в световен мащаб бе прекъснато за опрелен период от време по време на пандемията. Веригитеза доставки също са нарушени, а цените за спедиция са в пъти по-високи. Хабер си нямаш от икономика, стига си писал глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Ти някога интересувал ли си се какъв е маржа на печалба в сектора добив на суровини, земеделие и енергетика за да го сравниш с този в строителството или технологичния сектор? Повече от ясно е, че висок марж на печалба обикновено е синомим на балон... Днес марж над 20-30% реално си е балон от всякъде, а в строителството често си е над 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
че кой строител работи на загуба ... ?! и на кой да пренасят увеличението на цените , ако не на крайният клиент ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Исторически погледното винаги такъв огромен ръст в суровините е предвестник на крах в строителния сектор.Защо?Защото колкото и да искат строителите не могат да пренесат ръста върху потребителите.Процесите са описани чисто статистически като показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
NoPanic
преди 2 години
Защо обаче смяташ, че и при суровините няма балони? Потърси lumber price chart, сривовете стават доста бързо. 2008г. се наблюдаваха аналогични процеси, но сега паниката и страха бяха огромни. Иначе и аз се отказах да инвестирам в жилище заради растящите сметки. Повишенията станаха ежемесечни, вероятно държавата го е закъсала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Буквално всяка статия за имоти у нас, е едно голямо разтягане на локуми, защото всеки знае, че няма нищо общо с действителността.Един познат тръгна да си търси жилище (Варна) преди време (все още търси), половината са "жилища", дето освен някой студент, няма кой друг да живее, защото са твърде малки. Маса подобни "кашони" стоят празни. За това има голямо търсене, щото никой не може да си намери нещо подходящо, което да не струва цената на литър nикня от еднорог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
"Себестойността на построеното се качва и това е още една причина цените да растат."Вярно е, но има едно голямо но - с каква скорост. Цената на имотите винаги ще расте много по-бавно от цената на суровините и материалите в инфлационна среда както е сега т.е ще имаме ситуация, в която имотът не е вече финансов актив. Причината за това е проста - има голям брой имоти, които са построени по старите цени на суровините, а голям обем суровини на склад няма след като закрихме и държавния резерв. Повечето суровини не могат да се рециклират никъде в ес заради еконормите и това създава отлични условия за кошмарен ръст на цените. Скоро ще видим ситуация подобна на тази в началото на 80-те у нас, когато 1 волга струва повече от тристаен в Иван Вазов. Може би забравих да спомена, че колите втора ръка са нагоре с 40% за 2021 досега, а имотите с 10% само. Много скоро сметката за парно на един апартамент за 1 зимен сезон ще е по-голяма от наема му за цялата година, а най-евтината електрическа трошка ще струва много повече от волгите през моето детство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
С всичко от написаното мога да се съглася, освен с това, че суровините поевтиняват. Това далеч не е така, даже напротив. Себестойността на построеното се качва и това е още една причина цените да растат. Естествено, че никой строител няма да намали надценката си, само защото сградата му е излязла по-скъпо...Инфлация от 5.4% далеч не е за подценяване, само Дж. Пауъл се прави, че проблеми няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Naematel
преди 2 години
Купувайте, че ще свършат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още