IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: При липса на парламентарно мнозинство ни чака управление ден за ден

Като министър-председател Пламен Николов ще бъде в много трудна ситуация, каза бившият вицепремиер

12:11 | 02.08.21 г.
<p>
	Ивайло Калфин <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Ивайло Калфин Снимка: БГНЕС

Правителство най-вероятно ще има, но оттам нататък започва трудното време на парламентарната работа. Това коментира по БНТ бившият вицепремиер, външен министър и министър на труда Ивайло Калфин.

Според него правителството може да изкара и дълго време и дори пълен мандат, но не и без правенето на компромиси. По думите му нито една от париите в парламента няма интерес да отиде на нови избори.

"Когато искаш да правиш правителство на малцинството, без да имаш ясна програма какво точно трябва да подкрепят останалите, не само отделни политики, без да направиш едно цялостно мнозинство, няма как да се получи", каза Калфин.

Той коментира и кандидата на "Има такъв народ" за министър-председател. Калфин обясни, че макар да не го познава, Пламен Николов ще се окаже в една много трудна ситуация заради липсата на парламентарно мнозинство.

"Премиер, който няма подкрепа в парламента, ще бъде всеки един ден с оставката си в джоба и на прага да си тръгне. Той не може да прави дългосрочни политики - нещо да го започнеш и да го свършиш. Това ще бъде управление ден за ден", каза Калфин. 

По думите му обективният интерес е да има правителство. Въпросът не е в това дали то ще се създаде, а как ще работи. Според Калфин ако "Има такъв народ" решат да се освободят от отговорност, не съставят кабинет и се явят на избори, ще ядосат още повече хората.

"С правителство на малцинството парламентарната група на "Има такъв народ" ще попадне в един капан, в който за всяко гласуване ще трябва да ходи и да търси да събира гласове. И това става с компромиси, което означава, че те оттук нататък влизат в една безкрайна работа с компромиси", каза Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин коментира и темата за доходите и пенсиите.

"В България, ако погледнем генерално темата, свързана с доходите и пенсиите, то те трябва да се увеличават и да се увеличават бързо, защото ниските все още доходи в България водят до много проблеми - включително изтичане на работна ръка, социални проблеми и т.н.", обясни той.

Според Калфин темата за увеличаването на доходи е смислена и не струва задължително пари, а предложението на служебното правителство за ръста на пенсиите е много добро.

"Това е по-справедлив начин, защото той дава тежест на година стаж", допълни още Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още