IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните нагласи за световната икономика подкрепиха европейските борси

Секторът на търговията на дребно прибави 1,8% към стойността си и се представи най-добре в понеделник

19:56 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в понеделник с ръст на фона на положителните нагласи в света благодарение на силния сезон на отчетите и няколко големи сделки, които станаха причина за значителни движения на цените на акциите, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи първия ден от работната седмица с ръст от 0,6%, като секторът на търговията на дребно прибави 1,8% към стойността си и поведе ръстовете, а застрахователният сектор се понижи с 0,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,70% до ниво от 7081,72 пункта. Германският DAX се повиши с 0,16% до равнище от 15 568,73 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,96% и завърши деня на ниво от 6675,90 пункта.

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха ръст в понеделник, след като инвеститорите се насочиха към изгодни сделки на фона на срива през последно време, а публикувани днес данни показаха, че ръстът на промишлената дейност в Китай се е забавил през юли.

Отвъд Океана индексите отбелязват ръстове в началото на сесията благодарение на силния сезон на отчетите и напредъка на двете основни партии по обхватния инфраструктурен законопроект с инвестиции за 1 трлн. долара.

В Европа лобистката група в автомобилната индустрия CCFA-PFA съобщи в неделя, че глобалният недостиг на полупроводници и растящият брой на заразените спъват перспективите за растеж на френския автомобилен пазар.

В същото време британският вестник Sunday Times съобщи, че компанията за частни капиталови инвестиции Clayton, Dubilier & Rice готви нова контраоферта за британската верига супермаркети Morrisons.

Американската индустриална компания Parker-Hannifin съобщи в поеделник, че се е съгласила да придобие британския си конкурент Meggitt за 6,3 млрд. паунда (8,76 млрд. долара), след което акциите на Meggit поскъпнаха с над 55%.

Цената на акциите на германската застрахователна компания Allianz се понижи със 7,5% и това я изпрати на дъното на Stoxx 600 в понеделник, след като американското министерство на правосъдието започна разследване срещу подразделението Structured Alpha Funds на Allianz Global Investors.

В макроикономически план окончателният индекс PMI на мениджърите по поръчките в промишлеността на компанията Markit за юли показа, че фабричната дейност в еврозоната е продължила да се ускорява с главозамайваща скорост въпреки недостига на суровини и растящите разходи. Индексът достигна окончателно ниво от 62,8 пункта, което е спад спрямо историческия връх от 63,4, но е над неокончателното ниво от 62,6 пункта.

Промишлената дейност във Великобритания се е забавила до 60,4 пункта спрямо 63,9 пункта през юни, след като достигна рекордните 65,6 пункта през май.

И в понеделник отчетите бяха в центъра на вниманието в Европа, като Heineken, AXA и HSBC бяха сред големите имена, обявили резултатите си.

HSBC надмина очакванията, като печалбата ѝ преди данъци е нараснала над два пъти на годишна база до 10,84 млрд. долара. Въпреки това книжата на британската банка, листната в Лондон, поевтиняха с 0,3%.

Heineken също е удвоила оперативната си печалба през първото полугодие до 1,63 млрд. евро, но предупреди, че разходите ѝ нарастват. Цената на акциите на втория по големина производител на бира в света се повиши с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още