IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуска атлетка получи полска виза, след като отказа да се прибере у дома

Кристина Цимановская получила нареждане да се качи в самолет за родината си в неделя

20:46 | 02.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Беларуска атлетка, която намери убежище в полското посолство в Токио в понеделник, ден след като отказа да се подчини на нарежданията на отбора си да се качи на самолет за родината след края на участието си на Олимпийските игри, получи хуманитарна виза от правителството във Варшава, предава Ройтерс.

Спринтьорката Кристина Цимановская планира да замине за Полша през идните дни, съобщи полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач. Тя е „в безопасност и в добро състояние“, след  като влезе в посолството в понеделник сутринта, уточни Пшидач.

„Мога да потвърдя, че издадохме хуманитарна виза. Мога да потвърдя, че ще предоставим цялата необходима подкрепа в Полша, ако тя иска да я използва“, заяви друг полски заместник-министър на външните работи, Павел Яблонски.

24-годишната Цимановская трябваше да се състезава на 200 метра за жени в понеделник, но съобщи, че в неделя е била отведена на летището, за да се качи в самолет на Turkish Airlines. Тя отказала и заяви пред Ройтерс, че няма да се върне в Беларус.

Европейският съюз изрази задоволство от решението на Полша и съобщи, че опитът за репатриране е още едно доказателство за „жестоката репресия“ на беларуския президент Александър Лукашенко.

„Изразяваме пълната си солидарност с Кристина Цимановская и похвала към страните членки на ЕС, които ѝ предложиха подкрепа“, каза говорителката на ЕС Набила Масрали.

Инцидентът отново насочи вниманието към Беларус, където полицията смазва дисидентите след вълна от протести, породена от изборите миналата година, които според опозицията са били фалшифицирани, за да остане Лукашенко на власт.

Атлетката пристигна в полското посолство в сребрист микробус без регистрационни номера около 17 ч. местно време. Тя слезе с официалния сак на отбора си и беше посрещната от двама служители преди да влезе вътре.

Съпругът на Цимановская Арсени Жданевич ще пристигне при нея в Полша, съобщи базиран във Варшава беларуски опозиционен политик.

„Благодарение на подкрепата на Фондацията за солидарност с беларуските спортисти съпругът на Цимановская е в Киев и ще се присъедини към Кристина“, каза пред Ройтерс Павел Латушко.

Жданевич вече е влязъл в Украйна, съобщи източник на украинското вътрешно министерство.

Беларуски опозиционен политик съобщи, че беларуски ръководители са уведомили майката на Цимановская, че дъщеря ѝ е шпионин на западни правителства.

Павел Латушко, който живее във Варшава, каза пред Ройтерс, че Цимановская го уведомила чрез SMS, че човек от кабинета на Лукашенко се е свързал с майка ѝ и поискал от нея да убеди дъщеря си да се прибере у дома.

Цимановская съобщи пред репортер на Ройтерс чрез социалната мрежа Телеграм, че главният треньор на Беларус се появил в стаята ѝ в олимпийското село в неделя и я уведомил, че трябва да замине. Тя обаче отказала и поискала защита от японската полиция.

Цимановская твърди, че е отстранена от отбора, тъй като говорела открито за пропуските по думите ѝ на треньорите. Тя се оплака в Instagram, че била включена в щафетата 4 по 400 метра, след като се оказало, че някои членове на отбора не могат да се състезават на Олимпийските игри, защото не са преминали надлежните допинг тестове. „И треньорът ме добави без мое знание“, казва Цимановская.

Беларуският олимпийски комитет съобщи, че треньорите решили да изтеглят Цимановская от Игрите по съвет на лекари заради „емоционалното и психологическото ѝ състояние“.

Главният треньор на беларуските спортисти Юрий Моисевич каза пред държавната телевизия, че „с нея се случваше нещо… Тя или се затваряше, или не искаше да говори“.

По-рано в понеделник говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс заяви, че официални представители продължават да разговарят с Цимановская и са поискали пълни данни от Беларуския олимпийски комитет.

Японското правителство съобщи, че тя е на сигурно място, докато организаторите на Токио 2020 и МОК проверяват намеренията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
дядя вова , що беларусите бегат в полша , а не е обратното ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още