Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Взаимен фонд или ETF като алтернатива за допълнителна пенсия?

Успехът на инвестицията зависи от портфолио мениджъра, който трябва да намери първокласни активи, а фондът – обещаната доходност, посочи Николай Устамитев

0
 
6
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съгласен съм и с двама ви. Ползвам взаимни фондове от 7 години, но тези на БФБ се влияят от "странични" фактори и чакам още няколко месеца и закривам позициите. Родолюбец съм, искам да инвестирам в български компании, да развивам българската икономика, но двете УД-а (едни най-големите тук) явно са или зависими или много некомпетентни и успяха да ми докарат значителни загуби и двата пъти (въпреки растежа на пазара при първата инвестиция), вторите да кажем, че моментът може би е бил неподходящ, но с тази ниска ликвидност няма смисъл да се инвестира на БФБ (за съжаление). Дано в бъдеще да има нормални политици с по-малко задкулисни игри и да може да се инвестира на БФБ. Дори и сега когато има голям растеж не бих рискувал да добавя активи на БФБ. В крайна сметка достатъчно подпомогнах пазара, а като включим пропуснатите ползи от инвестиция на вън съм на изключителна загуба :).
1
 
4
 
3
Ernan Kortes до: ejko
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сметката е в евро ,и е правена на калкулатор за целта ,etf е SP 500 там средната годишна възвръщаемост е около 10%.Това и от имот не можеш да го изкараш.При имотите я докараш 2 или 3 % при сегашните цени я не ,ами нерви ,разправии ,ремонти това кой ще ти го плати ?То няма и цена де .Който не вярва да проследи индекса не за 5 ами за 10,20,30 години назад.Това не са ти инвестици в БГ фирми на Иван и Драган ,щото Българската фондова борса както ти каза дори няма и индекс ,то дори не си струва да я коментираме .Минусите са че все пак трябва да се примириш и да чакаш но в крайна сметка за годините си струва като алтернатива на депозита .Както видяхме 6 месеца след огромния срив заради Ковид борсите не само възстановиха но и удвоиха .Има опции за унаследяване на инвестициите ако починеш и всичко което трябва и е нужно .
1
 
5
 
2
ejko до: Ernan Kortes
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това как го сметна, бе? Я кажи, ако през 2008-*** беше инвестирал 10 000 в ETF на SOFIX (ако теоретично имаше такъв), сега на колко щяха да са равни? Аман от манипулатори, алчни за парите на хората!!!
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
10 000 вложени в ETF сега ще са равни на около 45-49 000 след 10 години ,след приспадане на таксите и комисионните по сделката и таксите поддръжка.Това е пример ако САМИ си вложите парите БЕЗ услугите на банки,посредници и всякакви смукачи по веригата .