IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет

Дружеството увеличава дивидента за обикновени книжа с 4 на сто и засилва обратното изкупуване на акции

11:02 | 03.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberb L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberb L.P.

Британският енергиен концерн BP Plc последва своите конкуренти от групата Big Oil, в която попадат най-големите производители на петрол в света, увеличавайки дивидента и обратното изкупуване на акции, след като по-високите петролни цени помогнаха на компанията да отчете ръст на печалбата, съобщава Bloomberg.

Петролните компании - със забележителното изключение на американския гигант Exxon Mobil Corp. – отчитат повишаване на възвръщаемостта, докато расте и увереността им, че най-лошото от коронавируса вече е зад гърбовете им. 

Тяхната цел е да привлекат още инвеститори, които обаче стават все по-предпазливи относно бъдещето на изкопаемите горива в условията на глобалното затопляне и прехода към по-чиста енергия. 

BP отчита „още едно тримесечие на силни резултати, докато инвестира в бъдещето по дисциплиниран начин“, заяви главният изпълнителен директор Бърнард Луни.

Компанията увеличава дивидента за обикновени акции с 4 на сто и започва обратно изкупуване на акции. И двете обещания са впечатляващи, потвърждавайки наложената в началото на годината политика.

Силните данни отразяват въздействието на по-високите цени на петрола и на енергията като цяло, но също така подчертават и по-строгите изисквания на акционерите, които в първите месеци на годината изразиха своето недоволство от представянето на BP.

BP BP

Ако цената на петрола продължи да се движи на ниво от около 60 долара за барел, компанията очаква да запази темпа на увеличаване на дивидента с около 4% годишно и да изкупува обратно акции за 1 млрд. долара всяко тримесечие до 2025 г., изтъква Луни.

„Това показва, че ние продължаваме да работим като трансформираме BP - генерирайки стойност за нашите акционери днес, докато насочваме компанията към бъдещето“, подчертава той.

Коригираната нетна печалба на базираната в Лондон компания за второто тримесечие възлиза на 2,8 млрд. долара в сравнение със загуба от 6,68 млрд. долара година по-рано. Това е над средната оценка от 2,13 млрд. долара, предоставена от анализатори, анкетирани от Bloomberg.

По-високаъа възвръщаемост за акционерите показва увереността на големите петролни компании относно устойчивия ръст на цените на изкопаемите течни горива. BP увеличи перспективите си за цената на Брент до 2030 г., отразявайки ограниченията в предлагането.

След като постигна целта си за нетен дълг от 35 млрд. долара през първото тримесечие, нетните задължения на BP спадат допълнително през периода до 32,71 млрд. долара, благодарение на продажбата на активи. Компанията има за цел да достигне продажби на активи от 25 млрд. долара до 2025 г., за да финансира развитието на своя нисковъглероден бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
khao,Не само сирене.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
оох котьо, Импа ще яде сирене тая вечер ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още