IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ускорява закупуването на облигации по PEPP

Централната банка е придобила през юли книжа за общо 88 млрд. евро след 80 млрд. евро предния месец

14:55 | 03.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи темпото на закупуване на своите облигации за трилиони долари в началото на лятото. Базираната във Франкфурт банка е придобила държавни облигации, корпоративни облигации и други ценни книжа като част от програмата си за закупуване PEPP с обем от почти 88 милиарда евро след около 80 милиарда евро през юни, показват данните на ЕЦБ.

Общо в края на юли регулаторът на еврозоната държи облигации, придобити по програмата PEPP, за над 1,2 трилиона евро.

ЕЦБ взе решение за програмата за спешни покупки в началото на коронавирусната криза през пролетта на 2020 г. Тя е с обем в размер на 1,85 трилиона евро и трябва да продължи поне до края на март 2022 г.

На срещата си за определяне на лихвените проценти през юли централните банкери решиха, че темповете на покупки през текущото трето тримесечие трябва да бъдат значително по-високи, отколкото в началото на годината. Очаква се ЕЦБ да обсъди през есента бъдещето на спешните покупки след март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още