IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочват още 170 млн. лева за земеделие в плана за възстановяване

Безвъзмездните средства за „Селско, рибно и горско стопанство” нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лева, съобщи аграрното министерство

18:04 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това стана ясно след среща, проведена между заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов, информира пресцентърът на аграрното ведомство.

„Още 170 млн. лв. ще бъдат насочени към „Устойчиво селско стопанство”. Така безвъзмездните средства за „Селско, рибно и горско стопанство”, предвидени в НПВУ, нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лева. От общата сума за сектора, която страната ни получава под формата на безвъзмездно европейско финансиране – 12,8 млрд. лв., новите средства, които ще стигнат до бранша, се равняват на близо 4%, коментира земеделският заместник-министър Георги Събев.

Според него цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП.

Допълнителните средства са предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша, които изпратиха своите становища относно частта за земеделие в плана. Необходимо е балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието.

Допълнителната сума се предвижда да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост.

“Министерството на земеделието, храните и горите работи по варианти как това да се случи, съобразно и последните предложения на сектора, включително свързаните с напояването. Комуникацията и работата с бранша продължават”, каза още Георги Събев.

С допълнителните 170 млн. лв. бюджетът за секторите в компетенцията на МЗХГ, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост, нараства до близо 500 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Той включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“, както и проекта “Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт“, по който един от бенефициентите е Изпълнителната агенция по горите, отговаряща за дейности на стойност около 40 млн. лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още