IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ с 32% ръст на печалбата през второто тримесечие

В края на юни активите на банката са близо 1,990 млрд. лева, което представлява увеличение в сравнение с година по-рано с 18,88%

18:15 | 03.08.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) през второто тримесечие на тази година е в размер на 8,204 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 31,92% спрямо аналогичния период на миналата година. Този резултат е постигнат независимо от отчетените по-високи кредитни обезценки, пише в отчета на банката.

В края на юни активите на БАКБ са близо 1,990 млрд. лева, което представлява увеличение от 18,88% в сравнение с второто тримесечие на 2020 г.

Банката продължава да разширява кредитния си портфейл, като се фокусира върху дела от кредити на физически лица и малки и средни предприятия. Тя заема девета позиция в ТОП 10 на банковата система в сегмента на ипотечното кредитиране на граждани. Постигнатото увеличение на портфейла от 13,74% за едногодишен период е почти два пъти по-голямо от средния ръст на банковия пазар по този показател (7,09%), изчисляват в БАКБ.

Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 21,01% и в двата сегмента, докато годишният ръст в привлечените средства на банковата система е 11,70%.

В края на юни БАКБ отчита увеличение с 10,49% на нетните приходи от лихви въпреки силно стеснените лихвени маржове. За сравнение, средните нива за банковия пазар са 2,96%.

Приходите от лихви в периода от април до юни нарастват с 6,74% до 25,028 млн. лева. Принос за тези резултати има и постигнатият спад на цената на финансиране, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с -17,16% до 2,636 млн. лева.

От БАКБ уверяват, че кредитната институция е преодоляла негативните последици вследствие на пандемията от COVID-19 и отчита ръст в трансакциите на потребителите в резултат на възстановената активност и привлечените нови клиенти.

Нетният доход от такси и комисиони през второто тримесечие на годината е повишен с 18,93% в сравнение със същия период на миналата година.

Банката постига и по-добра ефективност, като успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции. Това се дължи преди всичко на технологичните иновации, новите дигитални продукти и автоматизирането на процесите по обслужване на клиенти.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и показва ръст от 3,07% спрямо второто тримесечие на 2020 г., информират от публичната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още