IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за световната икономика натежават върху щатските индекси*

Борсовите показатели не намират единна посока в началото на редовната търговия във вторник

19:18 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси не успяват да намерят единна посока в началото на търговията във вторник, тъй като притесненията за глобалния растеж и вариантите на COVID държат инвеститорите на нокти, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 63,52 пункта към стойността си до ниво от 34 901,64 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства минимално с 0,01% до 4387,39 пункта. Технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0,4% до равнище от 14 621,88 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа слезе значително под равнището от 1,2% до 1,174%, отразявайки притесненията от забавяне на икономическия растеж, след като достигна близо петмесечно дъно в понеделник. Доходността по 30-годишните облигации също се понижава до ниво от 1,841%.

Цените на петрола продължават да спадат след първоначалния ръст във вторник, тъй като притеснения за ограниченията около коронавируса наред със забавянето на заводската дейност на ключови пазари натежават върху нагласите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1,02 долара до 71,87 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,22 долара до 70,03 долара за барел.

Разпространението на делта варианта на коронавируса продължава да държи инвеститорите на нокти. Седемдневният среден брой на случаите в САЩ достигна 72 790 в петък, надминавайки връхната точка от миналото лято, когато страната не беше разрешила ваксини срещу COVID-19, сочат данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Книжата на компании, които биха пострадали най-тежко от новите здравни ограничения, включително на авиокомпаниите и круизните компании, поевтиняват.

В същото време САЩ достигнаха прага от 70% ваксинирани срещу COVID, показват още данните на CDC.

„Сега делта вариантът на вируса се разпространява бързо в САЩ и скромен спад на активността не може да бъде изключен. Но потенциално забавяне ще бъде донякъде ограничено“, коментира Солита Марчели, анализатор в UBS.

Книжата на Amazon и Facebook поевтиняват, а Dow е подкрепен от здравните компании, включително Amgen и Johnson & Johnson.

В същото време сезонът на отчетите за второто тримесечие продължава, като цената на акциите на Under Armour се повишава с близо 5%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си. В същото време цената на акциите на Clorox се понижава с 11% след разочароващи резултати.

Книжата на Simon Property поскъпват с 2%, след като собственикът на молове съобщи, че приходите му от продажби са се върнали на нивата отпреди пандемията и са нараснали с 80% спрямо година по-рано. Компанията обяви и относително висока заетост.

До петък 88% от компаниите от S&P 500, които бяха обявили резултатите си за второто тримесечие, надминаха очакванията. Това е най-високият дял от началото на воденето на статистика от FactSet през 2008 г.

Инвеститорите следят внимателно и напредъка във Вашингтон по инфраструктурния пакет от мерки, който предвижда инвестиции от 550 млрд. долара в инфраструктура. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър цели да прокара законопроекта от 2702 страници в Конгреса преди планираната едномесечна лятна ваканция от 9 август.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути се повишава с 0,1% до 92,14 пункта. Еврото поевтинява с 0,10% до 1,186 долара, а паундът е нагоре с 0,08% до 1,389 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,22% до 109,04 йени за долар.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,4% до 1814,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 18,12 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още