IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Възстановяването на Германия от наводненията ще струва над 6 млрд. евро

Федералното правителство и провинциалните власти са се договорили да споделят финансовата тежест около наводненията, посочва финансовият министър

21:00 | 03.08.21 г. 2
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц<em>. Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Хората, живеещи в райони, засегнати от наводненията в Германия от миналия месец, могат да разчитат на бърза, небюрократична извънредна помощ на стойност над 400 млн. евро, като цялата работа по възстановяването ще струва над 6 млрд. евро, заяви германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс. 

„Похарчихме почти 400 милиона евро за спешна помощ след последното голямо наводнение. Вече знаем, че този път трябва да похарчим много повече - и сме готови да го направим “, заяви Шолц по време на посещение в западногерманския град Гемюнд, който беше силно засегнат от бедствието миналия месец.

Според министъра германското централно правителство и провинциалните власти са се договорили да споделят финансовата тежест около наводненията.

„След последното голямо бедствие ние сме похарчили 6 млрд. евро за възстановяване до днес, както на федерално, така и на провинциално ниво. И разрушенията, които сега видях тук ...мога спокойно да кажа, че вероятно ще се нуждаем от много по-голяма сума, за да извършим реконструкцията", добавя Шолц.

Тежките юлски наводнения отнеха живота на повече от 170 души в Германия, като това понижи подкрепата за фаворита за канцлер Армин Лашет. Подкрепата за Лашет намалява с шест пункта до 17% в допитване с въпрос кого биха подкрепили избирателите начело на следващото правителство. Той дори не е втори, като лидерът на Зелените Анналена Бербок и Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) го изпреварват със съответно 19% и 18%, показва анкетата на Forsa. На този фон обаче най-голям дял – 45%, посочват, че не харесват нито един от кандидатите.

Тежките наводнения в провинция Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Фалц създадоха риска за Лашет повече избиратели да се фокусират върху въпроса с опазването на климата, т.е. към Зелените. И наистина, наводненията са изместили пандемията като най-важен въпрос за избирателите от нейното начало миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Днес никой не превзема цивилизовани държави с войска. Превземат се с медии. А немските медии приоритено се държат от янките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Тежките наводнения в провинция Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Фалц създадоха риска за Лашет повече избиратели да се фокусират върху въпроса с опазването на климата, т.е. към Зелените. И наистина, наводненията са изместили пандемията като най-важен въпрос за избирателите от нейното начало миналата година.".........................и оФцете требе да повярват , че климатът е виновен ...а строителството и поддръжката на отводнителните съоръжения ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още