IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакван ли е ръстът в цената на хляба?

Реколтата от пшеница ще бъде по-добра от миналогодишната, но поскъпват суровините и енергията, коментират Радослав Христов и Александър Дерижан

09:52 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Очакван ли е ръстът в цената на хляба?

Той напомни, че миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона.

Според него тази година добивите на пшеницата са напълно нормални.

Радослав Христов обясни, че през последните години в България се сеят разнообразни сортове пшеница, които са с разнообразни качества.

Коментарът си той направи при констатирано увеличение на цената на хляба – килограм бял хляб вече се продава по 1,70 лева на дребно. Цените на зърното по световните борсови пазари също продължават да се покачват.

Отражението на сушата

Що се отнася до това дали реколтата се е повлияла по някакъв начин от времето, зърнопроизводителят уточни, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лева - 0,30 лева за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лева - 0,40 лева. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лева - 0,45 лева. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лева", обясни Христов.

Той информира, че в момента цената на пшеницата, в зависимост от качеството се движи между 350 и 390 лева за тон. Христов изчисли, че дори цената на пшеница с добри хлебопекарни качества е с по-ниска цена.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2 и 3 милиона тона и добави, че се очаква производство около 6 милиона тона, което е достатъчно, „за да се изхраним и да изнасяме“.

Защо поскъпва хлябът?

„Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни собственикът на пекарна Александър Дерижан.

Той уточни, че хлебопроизводителите нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

„Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още Дерижан.

Той посочи, че дори в пандемията са успели да се стабилизират за месец – два и да продължат да работят.

По какъв начин увеличението на пшеницата ще се отрази на заплатите на заетите в хлебопроизводството?

Вижте разговорите във видео материалите на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още