IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският фонд CVC придобива 10% от испанската Ла Лига

Пандемията, която затвори с месеци стадионите, генерира загуба за милиарди долари и разкри несигурните бизнес модели на някои от топ клубовете

13:04 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/Quique Garcia</em></p>

 Снимка: EPA/Quique Garcia

Висшата футболна лига на Испания (Ла Лига) ще продаде 10 процента от търговския си бизнес на британския фонд CVC Capital Partners за около 3 млрд. долара, пише Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на Ройтерс. Целта на испанската Лига е да подпомогне финансирането на дългосрочните си планове за растеж.

Сделката оценява испанската Лига на около 24,2 милиарда евро и ако бъде одобрена, ще финансира структурни подобрения, като същевременно компенсира някои от непосредствените последици от COVID-19, се казва в изявление на футболната организация.

„Това споразумение има за цел да подпомогне трансформацията, в която се намира светът на развлеченията, и да увеличи максимално всички възможности за растеж на клубовете“.

CVC, голям инвеститор в спорта, се опитва да сключи подобни сделки с големи първенства в цяла Европа през последните години. Фондът почти постигна подобно споразумение с италианската Серия А за дял от бизнеса с медийни права на тази лига, преди сделката да се провали поради възражения от група отбори. Нещо подобно може да се случи в Испания, където лигата, известна като Ла Лига, но обхващаща първата и втората дивизия на страната, трябва да осигури подкрепата на мнозинството от 42-те си клуба на общо събрание, за да се затвори трансакцията.

С парите от инвестицията испанската Лига се надява да постигне или надхвърли обема на английската Висша лига през следващите шест до седем години, добавя източник, близък до Ла Лига.

Сделката би била първата по рода си за голяма европейска лига и би се случила в момент, в който футболната индустрия се опитва да си осигури финансиране, след като беше накърнена от продължителните ефекти на коронавируса.

Пандемията, която затвори с месеци стадионите, генерира загуба за милиарди долари и разкри несигурните бизнес модели на някои от топ клубовете в спорта, в който разточителните разходи и лошите решения редовно излагат отборите на риск от фалит.

Споразумението се случва в особено деликатен момент за испанския футбол. Двата му най-големи клуба, Барселона и Реал Мадрид, все още се опитват да продължат напред с плановете за създаване на отцепена европейска Суперлига, клубна надпревара за най-добрите отбори на континента, след като първоначалните усилия за стартиране на проекта се провалиха грандиозно през април. Едно от най-големите възражения срещу този проект дойде от Ла Лига, чийто президент Хавиер Тебас продължава да бъде критик на схемата, която според него ще разруши „тъканта“ на европейския футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още