IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната записа през юли най-силния си ръст от 15 години

Заради делта варианта на коронавируса ръстът вероятно ще се забави през есента

14:43 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната е отбелязала най-бързия си ръст от 15 години през юли, предава Ройтерс.

Активността се възстановява след премахването на още ограничения заради коронавируса и ускоряването на ваксинациите, което подкрепя индустрията и услугите, според проучване на IHS Markit.

Прекъсванията във веригата на доставки обаче и недостигът на работна ръка, както и ръстът на цените на суровините с най-бърз темп от повече от две десетилетия, подхранват рисковете пред перспективите. Отделно стои рискът от затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19 заради по-заразния делта вариант, който в момента доминира в Европа.

Окончателната оценка за PMI индекса на IHS Markit, разглеждан като добър показател за икономическото здраве, нараства до 60,2 пункта през юли спрямо 59,5 пункта през юни. Юлското равнище е най-високото от юни 2006 г. насам и е доста над ключовото ниво от 50 пункта, което сочи ръст.

Индикаторът обаче е под първоначалната оценка от 60,6 пункта, отбелязва информационната агенция.

"Европейският сектор на услугите се възобновява. Облекчаването на ограниченията заради вируса и напредъкът на ваксинацията увеличават търсенето на голямо разнообразие от дейности, особено в туризма, пътуванията и хотелиерството", казва Крис Уилямсън, главен икономист по бизнеса в IHS Markit.

С повторното отваряне на индустрията на услугите индексът PMI на сектора се повишава до 59,8 пункта през юли от 58,3 през юни, под предварителната оценка от 60,4, но все пак най-високо ниво от юни 2006 г. насам.

Производствената активност също продължава да расте бързо, но широко разпространеният недостиг на материали и лошата транспортна наличност изтласкват индекса на цените на фабричните суровини до най-високо равнище, откакто се прави проучването (юни 1997 г.).

Инфлационният натиск се усеща и от фирмите за услуги, а съставният индекс на входящите цени се повишава до 69,9 пункта от 69,8, което е най-високото му ниво от почти 21 години.

Междувременно проучване на Ройтерс миналия месец показа, че най-големият риск пред икономическите перспективи на ЕС са новите варианти на COVID-19. Делта вариантът се разпространява доминантно в цяла Европа.

„Притесненията за делта варианта са вече по-широко разпространени, което води до потискане на дейността в някои случаи, а това поражда опасения относно възможността отново да се затегнат ограниченията“, казва Уилямсън.

По думите му ръстът на сектора на услугите през юли е малко по-слабо изразен от предходната прогноза. Охлаждат се и очакванията за близкото бъдеще, като през есента растежът може да започне пак да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още