IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Innovation планира да отдели своя бизнес с батерии в отделна компания

Третият по големина конгломерат в Южна Корея планира да сформира SK Battery през октомври, след като поиска одобрението на акционерите на 16 септември

23:15 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският разработчик SK Innovation ще отдели своето звено за батерии за електромобили, тъй като планира да увеличи значително производството, за да отговори на нарастващото търсене в глобален план, съобщава Bloomberg.

Третият по големина конгломерат в Южна Корея планира да сформира SK Battery през октомври, след като поиска одобрението на акционерите на 16 септември.

Компанията също така ще отдели своите операции по проучване и добив на петрол в ново предприятие. Така и двете компании ще станат изцяло дъщерни дружества. 

SK Innovation планира да увеличи производствения си капацитет относно батериите до 200 гигаватчаса до 2025 г. от около 40 гигаватчаса в момента.

Компанията се стреми да произвежда 500 гигаватчаса батерии до края на десетилетието. Разширението е част от плана ѝ да инвестира 30 трлн. вона (26,2 млрд. долара) до 2025 г., за да постигне въглероден неутралитет при всички свои операции до 2050 г.

Отделянето на бизнеса с батерии ще го улесни да набере средства за разширяването си, вместо да се конкурира с други звена на SK Innovation.

Изпълнителният директор на концерна Ким Джун заяви през юли, че ако SK търси първично публично предлагане (IPO) на бизнеса с батерии, ще разгледа всички възможни опции, в това число и листване на Nasdaq.

Междувременно средствата за разширяване на бизнеса с батерии ще бъдат набирани от вътрешни ресурси, както и чрез дълг.

Търсенето на батерии се повишава значително през тази година, тъй като правителствата стимулират потребителите да купуват електрически автомобили като част от усилията им за намаляване на въглеродните емисии.

Глобалните продажби на батерии за електромобили през първата половина на 2021 г. нараснаха двойно, водени от китайските производители, според проучване на SNE Research.

SK Innovation заяви, че поръчките ѝ за батерии вече възлизат на 1000 гигаватчаса, което се равнява на около 130 млрд. вона.

Конкурентът LG Chem обяви, че ще инвестира 10 трлн. вона (8,7 млрд. долара) до 2025 г., за да ускори „устойчивия растеж“ в рамките на своите операции за производство на материали за батерии и други бизнес инициативи, присъединявайки се към други местни индустриални гиганти в прехода към по-екологични практики

Частният сектор в Южна Корея вече обявява мащабни инвестиционни планове за намаляване на своя въглероден отпечатък и за насърчаване на устойчив растеж. Lotte Chemical Corp. обяви, че ще вложи 4,4 трлн. вона до 2030 г. за стимулиране на производството на водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още