IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК сключи с Novavax договор за 200 млн. дози ваксини срещу Covid

Това е седмото си предварително споразумение с фармацевтична компания

19:10 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) в сряда сключи договор с Novavax за закупуване на 200 млн. дози ваксини срещу коронавирус, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Това е седмото предварително споразумение с фармацевтична компания, допълва се в съобщението.

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози от ваксината на Novavax. Документът дава възможност на закупуване на още 100 милиона допълнителни дози през 2021, 2022 и 2023 година, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) направи преглед на ваксината и я одобри като безопасна и ефективна.

Държавите членки ще могат също така да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

ЕК има подобни договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna, припомнят от ЕК.

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение за сериозни инфекциозни болести. Тяхната ваксина срещу COVID-19 вече е в процес на текущ преглед от страна на ЕМА с оглед на потенциално разрешение за търговия.

Комисията взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, на използваната технология, на опита на дружеството в разработване на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още