IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече права за ваксинираните? Двукласовото общество вече е реалност

Във все повече страни в Европа ваксинационният процес зацикли, а властите обмислят въвеждане на различни правила за ваксинирани и неваксинирани

11:36 | 05.08.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Опасенията за нарастващите случаи на заразени с делта варианта на коронавируса и текущите ваксинационни кампании пораждат нов дебат - относно привилегиите за ваксинираните и преболедувалите хора. Дори американският президент Джо Байдън - иначе доста сдържан по отношение на острата реторика - наскоро предизвика солидна провокация.

Президентът на САЩ заговори за „пандемия на неваксинираните“ и призова гражданите: „Всяка инжекция е важна“. „Пандемия на неваксинираните“ – това звучи като налагане на вина на всички, които отказват да запретнат ръкавите си за убождането.

Точно този дебат с нарастваща острота в момента водят западните общества. В крайна сметка той се свежда до въпроса какви права ще имат ваксинираните хора и какви права ще бъдат отнети от тези, които откажат да бъдат ваксинирани.

Независимо дали става дума за юридически издържани инициативи, или не, дали са и политически инициирани, или не - двукласовото общество на ваксинираните преболедувалите от една страна, и неваксинираните от друга, отдавна е реалност.

Във всички тези страни с дял на ваксинираните над 50 процента протича един често коварен процес, който гарантира привилегии за тези, които са били ваксинирани - или, в зависимост от тяхната гледна точка, им връща основните права. Най-вече става дума за западни страни.

В повечето азиатски държави и в развиващите се страни кампаниите за ваксинация все още не са толкова напреднали, че да може да има дебати относно привилегиите на тези, които са били ваксинирани. Handelsblatt прави преглед на ситуацията на Стария континент и САЩ.

Италия: „Зелен пропуск“ за вход в обществения живот

От този петък Италия въвежда задължителен „Зелен пропуск“. За почти всички места на обществения живот се изисква поне една ваксинация, доказателство за преболедуване или отрицателен тест, който не трябва да бъде по-стар от 48 часа. Правилата се прилагат за театри, концерти, музеи, басейни, спортни събития, търговски панаири и вътрешността на ресторанти.

През септември те биха могли да бъдат пуснати и на кораби, влакове на дълги разстояния и самолети - правителството все още не е договорило този процес. Кабинетът ще се събере отново в четвъртък и също така може да реши да разшири „Зеления пропуск“ за учителите. Учебната година ще започне отново през септември, а почти една пета от учителите все още не е ваксинирана.

За критиците това би било задължителна ваксинация през задната врата. През април Италия беше една от първите страни в света, въвела задължителна ваксинация за медицинския персонал. Там делът на ваксинираните е почти 100%. Повечето италианци подкрепят „Зеления пропуск“, но през последните няколко седмици хиляди протестираха срещу двукласовото общество.

А за антиваксърите животът може да поскъпне значително – 22 евро струва в Италия тестът за коронавируса.

Франция: Големи протести срещу двукласовото общество

За много области на ежедневието французите ще трябва да докажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили от болестта. Актуален отрицателен тест също се приема като доказателство. Документът, който става входен билет за много области на обществения живот, е здравният паспорт. Предлага се или на хартиен носител, или цифрово като приложение на смартфона.

Той е задължителен за всички развлекателни и културни събития с повече от 50 участници от 21 юли. Това се отнася за спортни събития, концертни зали, театри и кина, наред с други неща. От 9 август ще бъдат добавени допълнителни области: След това здравният паспорт трябва да бъде представен и при посещение на барове или ресторанти.

Доказателствата се изискват и за пътувания с влакове и автобуси на дълги разстояния, както и за посещения в болници и домове за възрастни хора. По принцип пропускът трябва да се изисква от всички французи на възраст над 12 години. За младежи под 18 години обаче крайният срок е отложен за края на септември.

В момента Конституционният съд преразглежда закона. Говорителят на правителството Габриел Атал посочи, че новите правила първоначално няма да се прилагат стриктно.

Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 2 години
Банани банани банани и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не е по темата, но е общо... и зеления преход ще се прецака заради невероятно некадърните политици... да не надяваме на чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
А уж голямото желание на европейските политици е да няма дискриминации и разделения!? Но изглежда единствената им грижа е да няма разделения и дискриминация по полов признак. За все повече европейци ЕС се превръща в нещо съвсем различно от политически обявените равноправие и свободи. Сериозни увлечения има към европейска диктатура и налагане на различни неща, с които хората не са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
така е... само в ню йорк и Хаваи ги има, а в половината щати даже са забранени ! ... значи ако ти се ходи на кръчма, само трябва ад минеш моста до Ню Джърси.... епа че се опазят, гаранция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Ню Йорк не е САЩ. Там се опитват да вкарат това безумие с паспортите. Да не говорим, че Куомо е виновен за броя на заболелите защото са пращали заразени в старческите домове умишлено. Не случайно сега се водят дела срещу него. В повечето щати тези паспорти се забраниха със закон, но естествено на драскача на тая помия не му е изгодно да го напише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Всичко в тази статия е долнопробна пропаганда написана/преведена от една още по-долнопробна, жалка душица. Хората в Европа масово са против тези паспорти дори и тези, които са ваксинирани. CDC USA вече открито заговори за концентрационни лагери където ще се изолират онези, които са по-застрашени от ковид. Новия световен ред не е за по-добро. Точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ако не си ваксиниран с ексериментално нещо си (щото това не е ваксина) за болест, която е смъртосносна за под 0.5% от населението, нямаш права. Интересно как лидерите се грижат за народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Зелен паспорт, ама пак хубаво са го измислили. Видя се, че това не е пандемия а пЛандемия. Също така малко по-умните разбраха за какво иде реч...Новото крепостничество си идва с пълна сила освен ако хората наистина не се вдигнат сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
кат гледам за кратък период от време щот после хващат пътя към вечните ловни полета .... Колко и пропаганда да сипят местните кавалчоци, нема как да скрият сички смъртни случаи от ваксите с mRNA ... Папов ти нема ли се ваксинираш ве да го евaa и целия ви екип от преписвачи ? .... тъкмо ше имате "повечко права" от нас дет сме в концлагерите с еврейската звезда на челото .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
PEI meldet 10.578 Verdachtsfaelle: 1.028 Personen in unterschiedlichem zeitlichen Abstand zur Impfung sind tot
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още