IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Маркет Линкс": Умората от изборите е видна и има демобилизация за гласуване

Доверието към служебното правителство расте в последните месеци, показва проучване на агенцията

10:44 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Умората от изборите е видна - има изразена демобилизация за гласуване и по-малко хора заявяват, че със сигурност биха отишли да упражнят правото си на вот, показва проучване на "Маркет Линкс" и bTV.

Интересни са данните на агенцията за доверието в политическите лидери - 33% от анкетираните подкрепят Слави Трифонов, а на второ място е Христо Иванов с 24% подкрепа. Доверието към лидера на "Демократична България" реално се удвоява за последните три месеца, докато при Трифонов то е почти константно и се движи в рамките на 33-35%, обясни в ефира на bTV социологът Добромир Живков.

Третото място се заема от Мая Манолова (22%), следвана от Бойко Борисов (20%) и Корнелия Нинова (19%). Последните двама се радват основно на одобрението на твърдия си електорат.

Проучването показва увеличаване на подкрепата към служебния кабинет и тя вече надхвърля 50%. "Има широка обществена консолидация около това, че служебното правителство върши работата, за която е избрано, и я върши добре", каза Живков.

Интересно е, че одобрението се засилва сред избирателите на ИТН въпреки критиките, които отправят към някои от министрите от ръководството на партията. Висока е подкрепата и сред избирателите на БСП към служебния кабинет. Преди дни левите заявиха, че ако получат мандат да съставят правителство, биха предложили служебния кабинет да продължи да управлява страната.

Реално подкрепата за служебния кабинет расте сред избирателите на повечето политически сили в Народното събрание. Единственото изключение е ГЕРБ-СДС, където тенденцията е обратна и има постепенно намаляване на одобрението.

48% от анкетираните декларират, че биха отишли да гласуват, като има спад от 10 пункта само в рамките на месец - предишното проучване беше проведено непосредствено преди изборите на 11 юли.

На пръв поглед данните показват, че дистанцията между първата и втората политическа сила в 46-ия парламент - "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ - СДС, се увеличава. Но разликите са толкова малки, че няма категоричен отговор кой би спечелил следващите избори, защото всеки ден настъпват събития, които влияят на електоралните нагласи, допълни социологът. Той допълни, че проучването е направено преди ИТН да представи проекта си за кабинет.

Сходна е ситуацията и между третия и четвъртия - БСП и "Демократична България". Мястото на патриотичните партии пък постепенно се заема от "Възраждане".

Според проучването и при нови предсрочни избори би се възпроизвел вотът от 11 юли, но всички партии биха "загубили малко или много", защото хората очакват съставяне на редовно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още