IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ предлага нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти

Заповед на Кирил Петков слaга край на пластмасата за еднократна употреба в Министерство на икономиката

14:02 | 06.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) изготви Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, с която да се въведат в българското законодателство изискванията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година. Това става ясно от портала за обществени консултации.

С наредбата се въвеждат национални мерки, чрез които ще се постигнат изискванията на директивата за намаляване на замърсяването с отпадъци от еднократни пластмасови продукти и промяна в потребителското поведение и устойчиво намаляване на образуваните отпадъци от използването на еднократни продукти. Проектът предвижда да се насърчат подходите на кръговата икономика, даващи приоритет на устойчивите продукти, които могат да бъдат използвани повторно, както и да се осигурят допълнително висококачествени рециклируеми суровини с национален произход и да се стимулира тяхното използване в производството на продуктите, пускани на българския пазар.

Какво предлагат от МОСВ

Въвежда се определение на понятието „пластмасов продукт за еднократна употреба“ с цел да се определи ясно приложното поле на наредбата и да се постигне съпоставимост между обхвата на дейностите с отпадъците от пластмаса в отделните държави членки.

Забранява се пускането на пазара на определени продукти, за които има устойчиви заместители за многократна употреба или такива, изработени от други материали, различни от пластмаса.

Въвеждат се мерки за намаляване на потреблението на еднократни пластмасови чашки и кутии за храна и се въвеждат нови изисквания за проектиране и производство на определени продукти с цел намаляване на отпадъците от тях и стимулиране на рециклирането. 

От МОСВ предлагат още да има нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти и за вредата от неправилното им изхвърляне, задължителни мерки за осведомяване и осъществяване на национални информационни кампании.

Предлага се също и допълнително разширена отговорност на производителя за лицата, които пускат на пазара продуктите и риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, която включва покриване на разходите за почистване на нерегламентираното замърсяване с отпадъци от тях и прилагането на информационни мерки.

Наредбата предвижда и изискване за разширяване на съществуващите системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като се осигури подходяща допълнителна инфраструктура на местата на образуване на отпадъци за постигане цел по разделно събиране на пластмасови бутилки за напитки от 90% за отчетната 2029 г., финансирани допълнително от лицата, които пускат на пазара съответните продукти.

Предлага се още концесионерите и наемателите на морски плажове, при изпълнение на своите задължения, почистването на отпадъците от тютюневи филтри да се извършва отделно и да се докладват събраните количества веднъж годишно на директора на съответната РИОСВ.

От МОСВ настояват и за създаване на електронен регистър, поддържан от Изпълнителна агенция по околна среда, на лицата, които пускат на пазара продуктите и риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса за еднократна употреба, както и задължения за докладване на данни по електронен път за пуснатите на пазара тютюневи изделия с филтри и филтри за използване в комбинация с тютюневи изделия, пластмасови чашки и съдове за храна, пластмасови бутилки за напитки.

Друга важна подробност е, че с новата наредба се променя Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса. На практика се отменя задължението за заплащане на продуктова такса за тънки пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона, тъй като тези торбички са включени в списъка на продуктите, за които има устойчиви заместители за многократна употреба или такива, изработени от други материали, и се забранява пускането им на пазара.

Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Браво! Полезна инициатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още