IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изненадващо висок ръст на печалбата Allianz става по-оптимистичен

Германският застраховател възобновява и операциите по обратно изкупуване на акции

11:30 | 06.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на германската компания пред централата ѝ в Мюнхен. <em>Снимка: Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Логото на германската компания пред централата ѝ в Мюнхен. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германският застраховател Allianz в петък отчете по-висок от очакваното ръст на нетната си печалба (с 46%) за второто тримесечие и представи „по-розова“ прогноза за цялата година, докато се възстановява от натиска върху бизнеса, причинен от пандемията на коронавируса.

Нетната печалба, която се дължи на акционерите, бе в размер на 2,225 млрд. евро (2,60 млрд. долара) през трите месеца до юни. Година по-рано тя възлезе на 1,528 млрд. евро. Данните надминаха консенсусната прогноза за 2,055 милиарда евро, предава Ройтерс.

По-оптимистична относно перспективите за тази година, компанията заяви, че сега очаква оперативната печалба през 2021 г. да бъде в горната половина на диапазона между 11 и 13 млрд. евро.

„Уверени сме за втората половина на 2021 г.“, каза Джулио Терзариол, главен финансов директор на концерна.

През миналата година застрахователят се отказа да задава цел за печалба поради икономическата несигурност в резултат на пандемията и отчете първия си спад в оперативната печалба от близо десетилетие.

Allianz, подобно на други застрахователи, имаше много клиенти, предявяващи искове заради прекъсване на дейността и отменени събития поради блокадите, докато търсенето на застраховки за автомобили и пътувания спадна.

И като пореден признак за връщане към нормалните времена за застрахователната група, Allianz обяви в четвъртък плановете си да изкупи обратно до края на годината акции за до 750 млн. евро, след като през миналата година отмени обратното изкупуване поради пандемията.

Освен това днес Allianz предостави малко повече подробности за разследването на Министерството на правосъдието на САЩ за загубите в неговото подразделение за управление на фондове.

Сега стана ясно, че Министерството на правосъдието е поискало и „информация от някои настоящи и бивши служители на AllianzGI в САЩ“.

Застрахователят повтори, че си сътрудничи с властите, както и по отношение на разследване на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), започнало през миналата година.

Разследванията на министерството и SEC следват съдебни дела на американски инвеститори, които претендират за загуби от близо 6 млрд. долара от фондове на германската компания, заявявайки, че Allianz не е успяла да защити инвестициите им по време на кризата на коронавируса.

Групата е завършила няколко големи програми за обратно изкупуване от 2017 г. насам, като е похарчила общо 8,25 милиарда евро за придобиването на собствените си акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Изненадващо за вас, туфлеци. НЕ за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още