IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Volkswagen възнамерява да атакува сегмента на малките електромобили?

Чешката марка Skoda разработва електрически автомобили, които ще се произвеждат в Испания

22:03 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Плановете на германския автомобилен концерн Volkswagen Group да пусне в продажба малки изцяло електрически автомобили в рамките на своите марки VW, Skoda и Seat, започват да приемат конкретна форма.

Първият малък електормобил на най-големия автомобилен производител в Европа се очаква да бъде реализиран чрез Skoda под името Skoda Elroq. Пазарната реализация на автомобила се очаква в средата на 2024 г.

Моделът ще бъде позициониран под Enyaq, единственият изцяло електрически автомобил на Skoda, който се продава в момента. 

Очаква се едноименната марка VW да прибави още два електромобила – кросоувъра ID.1 през 2025 г. и малкия хечбек ID.2 през 2027 г. Те ще допълнят дебютиралите ID.4 и ID.3.

В същото време Seat ще пусне Acandra в началото на 2025 г. Служители споделят, че това ще бъде спортен хечбек, насочен към младите купувачи в градовете и предградията.

Очаква се цената на всички малки електромобили на VW да започва от 19 000 евро.

VW предоставя на Skoda, която се фокусира върху по-евтините модели, отговорността за разработването на електрическите автомобили. Очаква се малките електрически варианти да заменят конвенционалните модели като VW Polo, Skoda Fabia и Seat Ibiza.

Марката VW заяви, че ще спре да продава автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г.

Въпреки че Skoda е чешка компания, производството на малките електромобили ще бъде позиционирано в Испания, в съоръженията на Seat и VW.

Автомобилите на VW, Skoda и Seat ще бъдат базирани на съкратена версия на архитектурата MEB, предназначена само на електрически превозни средства на германската група. Платформата в момента се използва при VW ID.4, ID.3, Skoda Enyaq, както и за Audi Q4 e-tron и Cupra Born.

Те ще получат мощна операционна система, която ще предлага функции, които досега са били налични само в премиум автомобилите на VW Group.

Понастоящем нито една марка под чадъра на VW Group не разполага с модел на батерии в сегмента на малките автомобили. При мини колите групата вече продава изцяло електрически версии на VW Up, Skoda Citigo и Seat Mii,.

Сегментът на малките автомобили постепенно се електрифицира, тъй като автомобилните производители се сблъскват със затруднения при продажбите на малки автомобили с двигатели с вътрешно горене поради покачващите се разходи за добавяне на технологии, за да могат превозните средства да отговарят на по-строгите правила на Европейския съюз за емисиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още