IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предлагат на граждани на Хонконг временно "сигурно убежище"

Хиляди хора ще могат да удължат престоя си в Страната на неограничените възможности заради репресиите в специалната административна територия

14:55 | 06.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън предложи временно „сигурно убежище“ на жителите на Хонконг в САЩ, което позволява на хиляди хора да удължат престоя си в страната заради репресиите на Пекин срещу демокрацията в китайската територия.

Байдън нареди на Министерството на вътрешната сигурност да приложи „отлагане на отстраняването“ за срок до 18 месеца за жителите на Хонконг в САЩ, като се позовава на „убедителни външнополитически причини“, предава Ройтерс.

„През последната година Китайската народна република продължава атаката си върху автономията на Хонконг, като подкопава останалите демократични процеси и институции, налага ограничения на академичната свобода и ограничава свободата на печата“, посочва се в бележка на Байдън.

Според него предлагането на сигурно убежище за жителите на Хонконг "укрепва интересите на САЩ в региона. САЩ няма да се поколебаят да подкрепят хората в Хонконг".

Не е ясно колко хора ще могат да се възползват от офертата. Очаква се голямата част от жителите на Хонконг в САЩ да отговарят на условията, според висш служител на администрацията на Байдън, говорил при условие за анонимност.

Белият дом допълва, че с мярката САЩ дават да се разбере, че няма да стоят безучастни, „тъй като Китайската народна република нарушава обещанията си към Хонконг и международната общност".

Това е последното от поредица действия, предприети от Байдън, за да се справи с това, което администрацията му казва, че ерозира върховенството на закона в бившата британска колония, която се върна под контрола на Пекин през 1997 г., отбелязва Ройтерс.

Правителството на САЩ през юли приложи още санкции срещу китайски служители в Хонконг и предупреди компаниите за рискове от дейността там съгласно закона за националната сигурност, приет от Китай миналата година, за да криминализира подривната дейност, тероризма или сговора с чужди сили. Критиците казват, че законът улеснява репресиите срещу продемократичните активисти и свободната преса.

Китай отвърна на действията на САЩ миналия месец със собствени санкции срещу американците, включително бившия министър на търговията на САЩ Уилбър Рос.

Ли Пъню, говорител на китайското посолство във Вашингтон, коментира, че законът за националната сигурност е създал по-безопасна среда в територията и защитава свободите. „Подобни действия пренебрегват и изкривяват фактите и грубо се намесват във вътрешните работи на Китай“, коментира той решението на САЩ.

Службата на външното министерство на Китай в Хонконг допълва, че мярката е опит „да се очернят Хонконг и Китай и да се предприемат действия за унищожаване на просперитета и стабилността на града“.

Други държави, включително Канада и Австралия, също предприеха стъпки за улесняване на имиграцията или постоянното пребиваване на граждани на Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още