IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните роботи революционизират индустрията

Автономни мобилни роботи в логистичния сектор ще нараснат с 31% между 2020 и 2023 година, прогнозират от Международната федерация по роботика

16:30 | 07.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мобилността по отношение на роботиката процъфтява в световен мащаб: продажбите на автономни мобилни роботи (AMR) в логистичния сектор се очаква да нараснат с 31% между 2020 и 2023 година. В същото време използването на AMR в обществените пространства също ще се покачва бързо, като Международната федерация по роботика (IFR) прогнозира продажбите да нараснат с 40 на сто на годишна база в световен мащаб. 

Как мобилността прекроява роботиката и защо това е революция, показва изследване на IFR.

„Мобилните роботи традиционно се използват в промишлени условия, за да транспортират части из фабриката“, посочва Милтън Гери, президент на Федерацията. „Днес AMR също работят в приложения, където се предвижда контакт с широката общественост. Те предоставят информация на купувачите, извършват доставки или подкрепят полицейските служители, като патрулират в градските райони", добавя той.

Кратка история на автономната мобилност

Въпреки че учените работят върху технологиите за автономна мобилност от 40-те години на миналия век, AMR стават търговски жизнеспособни едва през последното десетилетие. Това се дължи преди всичко на наличието на далеч по-мощни и по-евтини изчислителни машини. Това води до бързо развитие на сензорните, оптичните и аналитичните технологии, които позволяват на роботите да се свързват в реално време със своята среда. Днес AMR показват двуцифрен ръст при продажбите. Те се движат и изпълняват функции самостоятелно в индустриалния и обслужващия сектор и проправят пътя към приемането на мобилни роботи по целия свят, посочват от IFR.

роботика роботика

Перспективи

„Мобилната роботика е динамично поле за развитие и очакваме вълнуващи постижения през следващото десетилетие“, споделя Гери. Тези постижения ще се осъществят както в хардуера, така и в софтуера. Мобилните роботи ще станат по-леки и по-гъвкави. AMR и сервизните роботи ще могат да се движат по-лесно в редица вътрешни и външни среди, тъй като напредъкът в сензорите и софтуерните алгоритми означава, че навигацията и оптиката стават все по-прецизни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още