IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Токио: Успех за японските спортисти, но не и за японския лидер

Премиерът Йошехиде Суга едва ли ще подобри шансовете си за предстоящите парламентарни избори

16:02 | 08.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Днес, когато пада завесата на Олимпийските игри в Токио, отложени и осакатени от коронавируса, японските спортисти могат да ги определят като триумф с най-много спечелени златни медали в историята. За премиера Йошихиде Суга обаче те по-скоро са разочарование и едва ли ще подобрят шансовете му на предстоящите парламентарни избори или ще дадат голяма подкрепа на икономиката.

Церемонията по закриването в неделя се състоя на фона на протест на най-малко сто души около отцепения стадион, който отново остана почти празен. Въпреки това имаше фойерверки, излъчено беше видео с най-добрите моменти от игрите, а спортистите с националните си флагове в ръка дефилираха в началото на церемонията по закриването, след като японската столица успя да избегне до голяма степен преминаващ тайфун.

Bloomberg обобщава колко безпрецедентен беше тазгодишният спортен спектакъл по редица показатели.

Спортисти

Първоначално Олимпийските игри в Токио бяха определени като Олимпиадата без забавления заради безпрецедентните здравни ограничения, които намалиха свободата на придвижване на спортистите до спортните зали и в Олимпийското село. Те бяха подложени на ежедневни тестове, хранеха се в помещения с отделни места, разделени от пластмасови прегради, и до голяма степен останаха встрани от публиката. Много от тях трябваше да се борят и с тежките летни горещини. Токио Токио

В състезанията няколко малки страни като Сан Марино, постигнаха огромен успех. С население от около 34 хил. души тя стана страната с най-малко население, която печели медал, след като Алесандра Перили завоюва бронз в дисциплината „трап“ в спортната стрелба.

Състезателят по вдигане на тежести Хидилин Диас спечели първи златен медал за Филипините, които участват на Олимпийски игри от 1924 г., а норвежецът Карстен Вархолм отпразнува по един от най-забележителните начини победата си на 400 метра с препятствия, като разкъса горнището си след пресичането на финалната линия с рекордно време.

Япония записа най-доброто си представяне на Олимпиада с 27 златни медала при второто си домакинстване на игрите.

Контрол на вируса

Суга многократно обеща „сигурни и безопасни“ игри макар мнозина да се опасяваха, че пристигането на десетки хиляди хора от цял свят ще доведе до бързо разпространение на коронавируса.

Организаторите съобщиха за общо 430 случая на заразени с COVID-19 към 8 август, които са пряко свързани с Олимпийските игри, като посетителите съставляват около една трета от общия брой. Събитието съвпадна с ръст на случаите в страната, които достигнаха най-високото си ниво от началото на пандемията. Токио Токио

Според експерти организирането на игрите е довело до по-спокойна атмосфера, която може да е направила хората по-нехайни към мерките за контролиране на вируса и така да е допринесло за проблема.

Политика

Малко глобални лидери присъстваха на церемонията по откриването на Олимпиадата, която се проведе почти изцяло без зрители. Така Суга изгуби шанса да полира дипломатическите си умения.

У дома, макар че интересът на обществото към игрите нарасна наред с рекордния брой медали за Япония, малко е вероятно Суга да извлече полза заради организирането на събитието въпреки общественото противопоставяне. Токио Токио

Най-новото обществено допитване, публикувано два дни след церемонията по откриването, показа, че подкрепата за кабинета на Суга е 34%, най-ниското ниво от встъпването му в длъжност през септември. Макар че опозицията няма достатъчно подкрепа, за да свали неговата Либералнодемократична партия, Суга може да изгуби места на парламентарните избори, които трябва да се проведат до края на ноември.

Икономика

Игрите в Токио трябваше да се превърнат в голям двигател на третата по големина икономика в света, като събитието беше тясно свързано с плановете на правителството преди пандемията да привлича 40 млн. чуждестранни посетители на година. Това доведе до строителен бум в годините преди Олимпиадата, включително с осем нови места за провеждане на състезанията. Токио Токио

Всичко това се промени с настъпването на пандемията, като очакваните приходи от продажби на билети, нощувки в хотели и хранене навън изчезнаха заради затягането на контрола по границите, а организаторите решиха да забранят дори на голяма част от местните зрители да наблюдават състезанията на място.

Икономисти дават различни данни за действителното въздействие върху икономиката, като Юки Масуджима от Bloomberg Economics прогнозира около 1,7 трлн. йени (15,5 млрд. долара), включително вложените средства в инфраструктура за събитията. Кенджи Канда от Daiwa Institute of Research отбелязва, че има известни надежди Олимпийдата да подкрепи местното търсене след големия брой завоювани златни медали от Япония.

След началото на игрите приходите от продажби на супермаркетите нараснаха, тъй като хората вероятно са останали у дома, за да наблюдават състезанията и са се поглезили с готови храни, казва Канда.

Пазари

Спечелването на рекорден брой златни медали обичайно е добра новина за инвеститорите – анализи показват, че индексът Nikkei 225 почти винаги расте, когато Япония спечели двуцифрен брой златни отличия.

Този път индексът почти не помръдна по време на игрите, като остана близо до дъното от началото на годината. Nikkei 225 е сред най-слабо представящите се индекси на развитите пазари тази година. Токио Токио

Новата вълна от COVID случаи вероятно е спряла очаквания ръст. Някои прогнозираха, че ако ситуацията се влоши, очакваният сценарий за възстановяване на икономиката през есента може да не се осъществи. Други твърдят, че заради растящия брой на ваксинираните и ниския брой на починалите при настоящата вълна перспективите от септември нататък са добри на фона на повторното отваряне на икономиката.

Равенство и разнообразие

Япония проведе игри под мотото на разнообразието без да е приела обещавания от дълго време закон, насърчаващ разбирането на проблемите на ЛГБТ-общността. Това подразни някои активисти, които смятаха, че събитието е шанс за постигане на напредък. Изборът японската шампионка по тенис Наоми Осака, която е представителка на две раси, да запали Олимпийския огън предизвика както похвали, така и критики, а игрите дадоха възможност на медиите да се съсредоточат върху редица проблеми на равенството в Япония и в цял свят.

Златният медалист от Великобритания в скоковете във вода Том Дейли, който е хомосексуален, стана любимец на социалните медии в Япония колкото заради това че плете на трибуните, толкова и заради спортната си храброст. А новозеландският трансджендър състезател по вдигане на тежести Лорел Хъбард стана причина за множество спорове относно справедливостта и включването. Не е ясно дали това ще доведе до конкретна промяна в положението на слабо представените групи в Япония. Токио Токио

Климат

Организаторите на Токио 2020 заявиха преди игрите, че събитието ще бъде не само въглеродно неутрално, но и въглеродно отрицателно. Допълнително намаляване на въглеродния отпечатък се очаква заради провеждането на игрите предимно без публика, като окончателните изчисления ще бъдат направени след събитието.

Анализ, публикуван в списание Nature Sustainability тази година, установи, че устойчивостта на Олимпийските игри е намалявала през годините, като Сочи 2014 и Рио де Жанейро 2016 г. получават най-слаби оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още