IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNEF: Електромобилите ще формират поне две трети от продажбите на коли до 2040 г.

През 2035 г. цената на електромобилите вече ще бъде по-ниска от тази на конвенционалните превозни средства, сочи анализ

13:59 | 09.08.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Налагането на електрическите превозни средства се ускорява благодарение на подобренията по отношение на енергийната плътност и цената на батерията, растящия брой зарядни станции и правителствените политики, които целят прекратяването на употребата на бензинови и дизелови автомобили.

Всяка страна, която иска да постигне целите за нулевите емисии в автомобилната индустрия през следващите 30 години, ще трябва да направи повече за екологизирането на индустрията, смятат експертите от BloombergNEF.

Темпът на внедряване се ускорява

Очаква се продажбите на електромобили да нараснат рязко - от 3 милиона броя през 2020 г. до 66 милиона през 2040 г., според сценария за икономически преход на BloombergNEF. В световен мащаб електромобилите ще представляват повече от две трети от продажбите на нови леки коли през 2040 г., като Европа и Китай ще са водещите региони в прехода.

EV2 EV2

Китай ще има най-голям дял с около 20 млн. електромобила, следван от Европа, САЩ и Индия.

Постепенно, от 2015 г., делът на автомобилите с двигател с вътрешно горене постепенно отстъпва на колите с алтернативно задвижване. Към 2040 г. от около общо 100 млн. превозни средства, продавани в глобален мащаб, делът на конвенционалните автомобили ще се е изравнил с този на плъгин хибридите. В същото време превозните средства с водородни горивни клетки ще останат значително по-слабо наложени от изцяло електрическите автомобили и хибридните модели.

EV1 EV1

По отношение на цената на продаваните в Европа автомобили през 2035 г. електромобилите вече ще бъдат по-евтини от конвенционалните коли. Средната цена на електормобил ще бъде малко над 10 хил. евро, докато тази на автомобил с двигател с вътрешно горене ще достига приблизително 20 хил. евро.

Промяна има и при батериите. От 2010 до 2020 г. съотношението цена-киловатчас се понижава значително от 1,2 хил. евро до около 200 евро.

EV3 EV3

При различните класове превозни средства през 2020 г. делът на дву- и триколесните електромобили възлиза на 44% от общите продажби за съответния сегмент, докато този на автобусите достига 39 на сто. Относително малък остава делът на електрическите леки коли, лекотоварните автомобили и средно- и тежкотоварните превозни средства.

През 2040 г. делът на дву- и триколесните електромобили ще нарасне до 83%, този при автобусите ще достигне 77%, а делът на леките коли с батерии ще се увеличи до 68 на сто. Лекотоварните електрически превозни средства ще представляват 59% от общите продажби за своя клас. Делът на електрическите средно- и тежкотоварни автомобили ще нарасне в същото време до 29%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
разбира се че не е... тоя е един от най големите празноговорци тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
да си се заглеждал колко струват в момента автомобили с ДВГ ... ?! да си проверявал колко струва ламарина наскоро ... ?! ти батериите гледаш ... :))) ... нема как да расте населението на земята и да има за всички . допреди десетина години възобновяемите ресурси ги изразходвахме до към септември , сега вече е около юни-юли ... и по-зле ще става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Възможно е да се случи, ако цените продължат да падат.Но през последните месеци се наблюдава обратното-цените на батериите се повишават, заради поскъпналият заради рекордното търсене литий.Така че до 2040 я камилата я камиларя.То и въглищата преди 15 години пишеха че до 2020 ще са почти изчезнали, а нищо подобно не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още