IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет иска да води Европа, но не всички смятат, че може да го направи

Това, което досега сме чули от Лашет, не е добър знак, според Даниел Фройнд от Зелените

15:20 | 22.08.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

На пръв поглед Армин Лашет, фаворитът за следващия канцлер на Германия, изглежда изключително квалифициран да поеме европейската лидерска роля, която би дошла с този пост. Опитът му е красноречив – той беше член на Европейския парламент (ЕП), ръководи провинция, която граничи с две европейски държави, поддръжник на френско-германското приятелство е, а на всичкото отгоре може да се окаже и наследник на Карл Велики.

Дали обаче Лашет е готов да води Европа в този решаващ момент – това е отворен въпрос, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ. Критиците казват, че неговият опит като евродепутат не е бил забележителен, а жалките коментари по жизненоважни актуални въпроси, като върховенството на закона в Полша и Унгария и отношенията с Китай, предполагат, че той трудно би движил ЕС напред.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Лашет и баварската му сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) оглавяват социологическите проучвания малко повече от месец преди общите избори, които ще се състоят на 26 септември. Това го поставя в позиция да наследи Ангела Меркел.

Противниците му обаче го характеризират като „Меркел минус“ - бледо политическо факсимиле на жената, която той се надява да замени.

„Страхувам се, че Армин Лашет е копие на модела на Меркел, но без нейната сила в управлението, която тя придоби през годините“, коментира Удо Булман, дългогодишен евродепутат от социалдемократите в Германия, който познава Лашет от времето му като евродепутат.

Меркел и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен са обвинявани, че не са заели твърда позиция по отношение на вътрешните и външните предизвикателства, пред които е изправен ЕС, като се даде приоритет на интереса на Германия от добрите икономически връзки пред по-смелите стъпки в съответствие с ценностите на ЕС. Широко се очаква Лашет да се придържа към настоящата позиция на ХДС.

„Моята оценка е, че той е силен поддръжник на Европа - но главно такава, каквато е сега", коментира евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. „Проблемът от моя гледна точка е, че ако наистина искате да запазите Европа, трябва да я развиете. Защото имам впечатлението, че статуквото, в което се намираме в момента, не е много стабилно“, допълва той.

Що се отнася до вътрешните предизвикателства на ЕС, предложението на Лашет за подаването на маслинова клонка към Унгария и Полша въпреки отстъплението на демокрацията там показва, че ЕС трябва да прояви повече разбиране към тези страни и тяхната история. Това озадачава Брюксел. Критиците твърдят, че ЕС вече е прекарал години в безрезултатни опити за посредничество, но Будапеща и Варшава открито се противопоставят на върховенството на закона.

По същия начин Лашет се застъпва и за подхода към Китай въпреки нарастващото напрежение относно правата на човека и нелоялната икономическа конкуренция.

Ноа Баркин, старши гостуващ сътрудник в Германския фонд Маршал в САЩ, предупреждава, че „геополитическият ландшафт се променя драстично, с големи последици за Германия и Европа. Все пак посланието, което Армин Лашет изпраща до германските избиратели, е, че нищо не трябва да се променя“.

Баркин казва, че доверието и уважението на Меркел в Европа са ѝ помогнали да задържи ЕС заедно през поредица от големи кризи, от сътресения в еврозоната до анексирането на Крим от Русия и притока на бежанци. Според него на наследника ѝ не е дадено да се радва на същото доверие. Този човек ще трябва да го спечели в момент, когато Германия и Европа са изправени пред въпроси за ролята им в света, смята той.

Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Всъщност, точно това трябва да се случи - да дойдат зелените на власт в Германия и . . . да се свърши! По-добре ужасен край, отколкото ужас без край . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
симпатяга изглежда, добродушно глуповат поглед и усмивка на безделник - идеален лидер на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
след урсула вече нищо не ме учудва в Германия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Явно съдиш по средата и отношенията около себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
мда .. идват зелените на власт и СП2 си остава едни празни тръби по дъното ... някога , ако , и евентуално , вовата може да търкаля водород на топчета по тях ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
KMETA
преди 2 години
На снимката гледам му избили половината зъби. Сигурно си е поискал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още